Η κακοσμία του στόματος, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας και επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους.

Όμως πριν αρχίσουμε να μασάμε τσίχλες, μέντες ή να κάνουμε πλύσεις με στοματικά διαλύματα θα πρέπει να βρούμε τα αίτια της κακής αναπνοής.

Οι πιο συχνές αιτίες για την κακοσμία στόματος

  • Η κακή αναπνοή (χαλίτωση) οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων, που προκαλεί η πλάκα στη γλώσσα
  • Ουλίτιδα
  • Η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, τα χαλασμένα δόντια και τα προβλήματα πέψης
  • Ξηροστομία
  • Αλλεργίες
  • Διαβήτης
  • Η κακή διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα
  • Τα προβλήματα πέψης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως και η χλωρίδα του εντέρου προκαλούν αέρια και αναθυμιάσεις
  • Χαμηλά επίπεδα πεπτικών ενζύμων
  • Δυσκοιλιότητα και σήψη των τροφών μέσα στα έντερα
  • Υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων/ τοξίνες
  • Τροφές που αποσυντίθενται ανάμεσα στα δόντια
  • Τρόφιμα όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι
  • Δυσανεξία στη λακτόζη
  • Η κατανάλωση καφέ
  • Το κάπνισμα

Χρήσιμα tips

  • Αποφύγετε δύσπεπτες τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Στον αντίποδα καταναλώστε
    προβιοτικά όπως κεφίρ, αριάνι, γιαούρτι και τουρσί.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
  • Ενυδατωθείτε, πίνοντας 8 ποτήρια νερού ημερησίως ώστε να επιτευχθεί η αποβολή των τοξινών από το οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος
  • Φάτε κόκκους καφέ.
  • Μασήστε γαρύφαλλα, σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου.

Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την κακοσμία του στόματος

Πράσινο τσάι: Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βελτιώνει την οδοντική υγεία, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας καθώς και της κακής αναπνοής.

Τζίντζερ: Προσθέστε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό σκόνη τζίντζερ και χυμό λεμονιού και πιείτε το.

Εσπεριδοειδή: Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αυτά τα φρούτα βοηθά στην απομάκρυνση της κακοσμίας του στόματος, ενώ αποτρέπει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων.

Βότανα: Ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο δυόσμος, το εστραγκόν και το δενδρολίβανο είναι πλούσια σε χλωροφύλλη που συμβάλει στην εξάλειψη της κακοσμίας του σώματος.

Γιαούρτι: Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της κακής αναπνοής. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μαύρη σοκολάτα: Είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τα στοματικά βακτήρια. Κατά συνέπεια, συμβάλει στην απομάκρυνση των μικροβίων και αποτρέπει τη συσσώρευση πλακών που μπορεί να είναι η αιτία της κακής αναπνοής.