Τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα είδος λίπους και είναι βασική πηγή ενέργειας.
Σύμφωνα με το NHS Cambridge University Hospitals, κατά τη διάρκεια της πέψης, τα τριγλυκερίδια απορροφώνται από το έντερο και μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, όπου είτε προσλαμβάνονται από τα κύτταρα και χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος.
Εκτός από την απορρόφηση τριγλυκεριδίων από τη διατροφή, πολλοί ιστοί του ανθρώπινου σώματος έχουν την ικανότητα να συνθέτουν τριγλυκερίδια.
Οποιεσδήποτε υπερβολικές θερμίδες στη διατροφή μας μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια από το συκώτι και αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα μας μέχρι να χρειαστούν.
Εάν έχετε λιποδυστροφία, η ικανότητά σας να αποθηκεύετε λίπος είναι διαφορετική από τον υπόλοιπο πληθυσμό και μπορεί να έχετε πολύ μικρή ή καθόλου αποθήκευση λίπους.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). . Ακόμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τέλος, μπορεί να συνοδεύονται από αλλαγές στους μηχανισμούς πήξης του αίματος.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τριγλυκεριδίων στο σώμα. Ορισμένες τροφές μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στο αίμα σας.
Δείτε τις 8 τροφές που, σύμφωνα με το Healthline, θα σας βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων:
Πρωτεΐνη σόγιας
Ανασκόπηση 46 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας, συμπεριλαμβανομένης της απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας και των ισοφλαβονών σόγιας, μείωσε σημαντικά τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας ήταν η πιο αποτελεσματική ποσότητα για τη μείωση αυτών των λιπών στο αίμα.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα, είναι σημαντικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών που μειώνουν τα τριγλυκερίδια.
Σε μελέτη του 2016 σε 38 γυναίκες, η κατανάλωση 750 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για 4 εβδομάδες μείωσε τα τριγλυκερίδια.
Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, μπορείτε να λάβετε ωμέγα-3 λιπαρά από ιχθυέλαιο και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικά.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με πολλά λιπαρά και πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, των τρανς λιπαρών και των υδατανθράκων με αβοκάντο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Κινόα
Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 1/4 φλιτζανιού (50 γραμμάρια) κινόα την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε ενήλικες υπέρβαρους και παχύσαρκους. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί σε μελέτες σε ποντίκια με παχυσαρκία.
Επιπλέον, μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους έδειξε ότι η κατανάλωση μπισκότων με 60 γραμμάρια κινόα ημερησίως για 4 εβδομάδες οδήγησε σε μικρή αλλά σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων και μείωσε τον κίνδυνο για εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς. Συνολικά, η τακτική διατροφική πρόσληψη κινόα μπορεί να βοηθήσει σε βελτιωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Το φαγόπυρο, το κριθάρι και το κεχρί έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων έως και 74%.
Λάδι καρύδας
Μια μελέτη του 2018 σε 91 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αποκάλυψε ότι η ημερήσια πρόσληψη 50 γραμμαρίων λαδιού καρύδας είχε παρόμοια αποτελέσματα στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με το ελαιόλαδο.
Το 2020, μια κλινική δοκιμή με χρήση μπισκότων τσαγιού φτιαγμένα με 40 γραμμάρια λάδι καρύδας έδειξε σχεδόν 60% μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων μετά από ένα γεύμα. Αυτό αποδόθηκε στο προφίλ MCT λιπαρών οξέων.
Σκόρδο
Το σκόρδο επαινείται για τις αντι-υπερλιπιδαιμικές του ιδιότητες, με άλλα λόγια, την αποδεδειγμένη ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.
Σε μια μελέτη σε 40 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η λήψη 100 mg ανά kg σωματικού βάρους, ωμού, θρυμματισμένου σκόρδου δύο φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια.
Σταυρανθή λαχανικά
Σε μελέτες σε ζώα, οι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτιώνουν τους δείκτες της μεταβολικής υγείας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.