ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Αυθόρμητη θρόμβωση: Τα συμπτώματα και η θεραπεία – Από τι προκαλείται;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της θρόμβωσης και της αυθόρμητης θρόμβωσης

Αυθόρμητη θρόμβωση: Τα συμπτώματα και η θεραπεία – Από τι προκαλείται;

Η αυθόρμητη θρόμβωση, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Η αυθόρμητη θρόμβωση εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς σαφή αιτία, όπως κάποιο τραύμα ή χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του σώματος, αλλά πιο συχνά επηρεάζει τις φλέβες, ιδιαίτερα στα άνω και κάτω άκρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της θρόμβωσης και της αυθόρμητης θρόμβωσης

Η θρόμβωση αναφέρεται στον γενικό σχηματισμό θρόμβων αίματος μέσα σε μια φλέβα ή αρτηρία, που μπορεί να εμποδίσουν την κανονική ροή του αίματος. Τυπικά προκαλείται από αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως χειρουργική επέμβαση, τραύμα ή ακινησία.

Η αυθόρμητη θρόμβωση, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσεται χωρίς εμφανές εξωτερικό έναυσμα.

Συχνά συνδέεται με εσωτερικούς παράγοντες, όπως γενετικές προδιαθέσεις, ανωμαλίες στην πήξη του αίματος ή καταστάσεις που αυξάνουν τον σχηματισμό θρόμβων, όπως ο καρκίνος ή τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυθόρμητης θρόμβωσης

Τα συμπτώματα της αυθόρμητης θρόμβωσης ποικίλλουν ανάλογα με το πού σχηματίζεται ο θρόμβος, αλλά τα πιο κοινά είναι:

  • Πόνος και πρήξιμο: Στην πληγείσα περιοχή, ιδιαίτερα στα χέρια ή τα πόδια.
  • Ερυθρότητα ή ζεστασιά: Το δέρμα γύρω από τον θρόμβο μπορεί να γίνει κόκκινο ή να το αισθάνεστε ζεστό στην αφή.
  • Ευαισθησία: Η περιοχή μπορεί να γίνει ευαίσθητη, ειδικά σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
  • Δύσπνοια: Εάν ο θρόμβος ταξιδέψει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως ξαφνική δύσπνοια ή πόνος στο στήθος.

Από τι προκαλείται η αυθόρμητη θρόμβωση

  • Γενετικές παθήσεις: Ορισμένες κληρονομικές διαταραχές κάνουν ορισμένους πιο επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος. Για παράδειγμα, η μετάλλαξη Παράγοντα V Leiden ή οι μεταλλάξεις γονιδίου προθρομβίνης.
  • Χρόνιες ασθένειες: Καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να προάγουν το σχηματισμό θρόμβων.
  • Ορμονικοί παράγοντες: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από τη χρήση αντισυλληπτικών, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
  • Καθιστική ζωή: Οι παρατεταμένες περίοδοι ακινησίας μπορούν να συμβάλουν στη συγκέντρωση αίματος και στον σχηματισμό θρόμβων.

Ποια είναι η θεραπεία για την αυθόρμητη θρόμβωση

  • Αντιπηκτικά φάρμακα: Φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η ηπαρίνη και η βαρφαρίνη, εμποδίζουν τον περαιτέρω σχηματισμό θρόμβων και βοηθούν στη διάσπαση των υπαρχόντων θρόμβων.
  • Κάλτσες συμπίεσης: Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στα πόδια και στην μείωση του πρηξίματος.
  • Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή μακρών περιόδων ακινησίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικού σχηματισμού θρόμβων.
  • Θρομβολυτική θεραπεία: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που διαλύουν θρόμβους, ειδικά όταν υπάρχει άμεση απειλή πνευμονικής εμβολής.

Σύνοψη

Η αυθόρμητη θρόμβωση είναι μια σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ξεκάθαρα εξωτερικά ερεθίσματα, συχνά λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η πνευμονική εμβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν υποπτεύεστε θρόμβο αίματος, ενημερώστε άμεσα γιατρό για διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.