Τις περισσότερες φορές βγαίνοντας από το μπάνιο ή το ντους, έχουμε μια συνήθεια να χρησιμοποιήσουμε την μπατονέτα για να απολυμάνουμε τα αυτιά μας.
Φυσικά για το καθάρισμα τον αυτιών, απαιτούνται συνήθως μπατονέτες, ειδικές συσκευές καθαρισμού ή οτιδήποτε ακόμα βρεθεί εύκαιρο την κάθε στιγμή, όμως η αλήθεια είναι πως αποτελεί μια συνήθεια που δεν πρέπει να ακολουθούμε μετά το μπάνιο μας.
Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν κατά το καθάρισμα όπως η ώθηση του κεριού (κυψελίδα) πίσω στον ακουστικό πόρο, ο τραυματισμός του τυμπάνου ή κάποια φλεγμονή.
Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Double cleansing: Τι είναι ο διπλός καθαρισμός και γιατί είναι απαραίτητος μετά τη θάλασσα
Τι λένε οι ειδικοί για το θέμα;
Ο Δρ Jason A. Brant, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια λέει πάνω στο θέμα: «Ορισμένοι μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα για χρόνια. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους για να είναι υγιή και να παραμένουν καθαρά, κάτι που δεν ισχύει».
Όπως επισημαίνει και η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και το Ίδρυμα Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, εφόσον η ακοή λειτουργεί ανεμπόδιστα δεν πρέπει κανείς να πειράζει τα αφτιά του.
«Η ύπαρξη κεριού στο αφτί δεν σημαίνει ότι βρώμικα» τονίζει ο Δρ Brant και εξηγεί πως προκύπτει φυσιολογικά από τη λειτουργία των ακουστικών πόρων.
Το κερί είναι αυτό που διατηρεί την καθαριότητα του αυτιού, αφού φράζει την είσοδο σε έντομα, βακτήρια και νερό.
Ακόμη και για την περίπτωση που η παραγωγή κεριού αποτελεί πρόβλημα ή δεν φαίνεται φυσιολογική, ο Δρ Brant επισημαίνει πως θα χρειαστεί ιατρική επίσκεψη.
Άτομα που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό θα πρέπει να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο τους και όχι να αναλαμβάνουν μόνα τους την ευθύνη, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο τραυματισμού.
Σε περίπτωσεις: πόνου, απώλειας ακοής ή ανησυχητικών εκκριμάτων -ξηρό ή κολλώδες κερί είτε με συνοδεία αίματος ή πύου- είναι αναγκαία η ιατρική βοήθεια!
Στο ερώτημα «Και όταν μπαίνει νερό στο αφτί;», η απάντηση είναι μια:
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να γίνει χρήση μιας πετσέτας ή άλλου υφάσματος για το καθάρισμα των αφτιών και, αν το πρόβλημα επιμένει, ένας ωτορινολαρυγγολόγος ή ο φαρμακοποιός μπορούν να συστήσουν ειδικές μη συνταγογραφούμενες σταγόνες.