ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αυτισμός: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει αν έχετε συμπτώματα

Δείτε πώς λειτουργεί

Αυτισμός: Η οπτική ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει αν έχετε συμπτώματα

Η διάγνωση ενός ατόμου με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού απαιτεί μια σειρά από διαφορετικές εξετάσεις και αξιολογήσεις.

Αλλά μπορεί να υπάρχει ένα απλό τεστ που θα μπορούσε να βοηθήσει και το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξει κάποιος μια οπτική ψευδαίσθηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife, η αλλαγή στο μέγεθος της κόρης του ματιού ενός ατόμου, την ώρα που αυτός/αυτή παρακολουθεί την παρακάτω οπτική ψευδαίσθηση ενός τρισδιάστατου περιστροφικού κυλίνδρου, συσχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης αυτιστικών χαρακτηριστικών. Αυτό το τεστ φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική απόδειξη ότι κάποιος είναι αυτιστικός. Επί της ουσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μία δυνατή ένδειξη για μια τελική διάγνωση.

Πώς λειτουργεί η οπτική ψευδαίσθηση

Λειτουργεί αξιοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο οι κόρες των ματιών αλλάζουν σε μέγεθος ανάλογα με το το άτομο επικεντρώνει το βλέμμα του σε φωτεινές ή σκοτεινές εικόνες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγραφεί το πού ακριβώς στρέφεται η προσοχή του ατόμου, δίνοντας μια γενική ιδέα για το συγκεκριμένο σημείο μιας εικόνας στην οποία εστιάζει.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί τη βάση της οπτικής ψευδαίσθησης που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη. Πρόκειται για μια κινούμενη εικόνα τύπου gif, όπου οι λευκές κουκίδες κινούνται προς μία κατεύθυνση και οι μαύρες προς την άλλη. Για τα περισσότερα άτομα, αυτό δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση ενός τρισδιάστατου περιστρεφόμενου κυλίνδρου. ψευδαίσθηση

Αλλά το πώς βλέπει κανείς τον κύλινδρο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι εστιάζουν στις κουκίδες στο μπροστινό μέρος του κυλίνδρου, εστιάζοντας στις λευκές κουκίδες που δίνουν την αίσθηση ότι ο κύλινδρος περιστρέφεται αριστερόστροφα. Αντιθέτως αν εστιάσετε στις μαύρες κουκίδες ο κύλινδρος περιστρέφεται δεξιόστροφα. Αλλά κάποια άτομα μπορούν να δουν την εικόνα σε τρεις διαστάσεις κοιτάζοντάς την στο σύνολό της, εστιάζοντας δηλαδή ταυτόχρονα σε όλες τις κουκίδες.

Το πώς ο καθένας κοιτάζει την οπτική ψευδαίσθηση επηρεάζει τον τρόπο που μεταβάλλονται οι κόρες των ματιών του. Εκείνοι που κοιτάζουν μόνο ένα χρώμα κουκίδων κάθε φορά, έστω κι εναλλάξ, κάνει τις κόρες των ματιών του αυξομειώνονται σε μέγεθος. Σε όσους κοιτάζουν την εικόνα στο σύνολό της, ωστόσο, οι κόρες των ματιών τους παραμένουν σταθερές σε μέγεθος.

Πώς έγινε η έρευνα

Προτού δουν την οπτική ψευδαίσθηση, οι συμμετέχοντες στην μελέτη κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Εκείνοι που είχαν υψηλότερα βαθμολογία σε αυτό ήταν πιο πιθανό να έχουν αυτιστικά χαρακτηριστικά από εκείνους που είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Μετά από το ερωτηματολόγιο, τους ζητήθηκε να κοιτάξουν την εικόνα και μετρήθηκαν οι αυξομειώσεις στις κόρες των ματιών τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων οι κόρες των ματιών τους άλλαζαν σε μέγεθος, όταν κοιτούσαν την οπτική ψευδαίσθηση, είχαν και υψηλότερη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο. Εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή οι αυτιστικοί άνθρωποι, ή εκείνοι με αυτιστικά χαρακτηριστικά, τείνουν να εστιάζουν περισσότερο σε λεπτομέρειες και έτσι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα μεμονωμένα σύνολα κουκίδων και όχι στην εικόνα ως σύνολο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.