Μέσα στο 2023 ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το τρίτο φάρμακο για απώλεια βάρους, που εικάζεται πως θα κάνει θραύση.
H αμερικανική φαρμακευτική εταιρία, γνωστή για προϊόντα της που βοηθούν όσους έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη (φλουοξετίνη και ντουλοξετίνη), υποστηρίζει πως έχει τη λύση και για όσους έχουν λόγους υγείας να θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.
Η Eli Lilly, που είναι και η πρώτη εταιρία που παρήγαγε μαζικά το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όπως και την ινσουλίνη και τα κύρια έσοδα της προέρχονται από φάρμακα για τον διαβήτη, χρησιμοποίησε ουσία που περιέχεται σε ένα από τα best seller της προς άλλην κατεύθυνση: για την απώλεια κιλών.
Όπως αποδείχθηκε στις κλινικές δοκιμές το πείραμα πέτυχε, και τώρα το φάρμακο είναι εν αναμονή της έγκρισης της Food and Drug Administration (FDA). Αυτή αναμένεται να δοθεί μέσα στο 2023.
Ποια είναι η θαυματουργή ουσία
Η τιρζεπατίδη που ήταν στο επίκεντρο της έρευνας, μέχρι τώρα υπήρχε σε αντιδιαβητικό σκεύασμα της εταιρίας. Το αυτό ισχύει και για τα προϊόντα που έχει ήδη εγκρίνει η FDA για απώλεια βάρους.
Είναι τα Wegovy και Saxenda (ανήκουν στην ίδια φαρμακευτική) και έχουν ως κοινό όσους προσπαθούν να διαχειριστούν χρόνια προβλήματα ελέγχου βάρους (βλ. παχύσαρκους, υπέρβαρους και ανθρώπους με θέματα ζαχάρου, επίπεδα ινσουλίνης και πέψης).
Το κόστος τους είναι στα 1.500 και 1.350 δολάρια, το μήνα -αντίστοιχα. Και τα δυο χορηγούνται με pen injector.
Η ουσία που κάνει τη δουλειά στο Wegovy είναι η σεμαγλουτίδη, που σε χαμηλότερη δόση υπάρχει σε φάρμακο (Ozempic) για το διαβήτη.
Το Saxenda έχει λιραγλουτίδη, που σε χαμηλότερη δόση κυκλοφορεί ως Victoza και αφορά επίσης, ασθενείς με διαβήτη.
Όλα λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο: ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων που λέγεται ‘ανταγωνιστές GLP-1’ και μιμούνται ορμόνη που βοηθά να μειωθούν η πρόσληψη τροφής και η όρεξη.
Η διαφορά της τιρζεπατίδης είναι ότι μιμείται και δεύτερη ορμόνη, που ονομάζεται GIP, Αυτή μειώνει την όρεξη, ενώ μπορεί και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά τη ζάχαρη και το λίπος.
Δηλαδή, μιμείται δύο φυσικές ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και παίρνουν μέρος στην αποστολή σημάτων πληρότητας από το έντερο στον εγκέφαλο.
Προφανώς, και τα φάρμακα δίνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν συνδυάζονται με υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.
Κλινική δοκιμή φάσης 3 διαπίστωσε ότι μια υψηλή δόση τιρζεπατίδης βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν το 22,5% του σωματικού τους βάρους κατά μέσο όρο -ή περίπου 52 κιλά-, καλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Οι περισσότεροι ασθενείς στη δοκιμή είχαν δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 30.
Σε δοκιμές, οι Wegovy και Saxenda μείωσαν το σωματικό βάρος κατά περίπου 15% και περίπου 5%, αντίστοιχα.
Η τιρζεπατίδη εκτιμάται πως θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων, όλων των εποχών.
Δεν γίνεται το ίδιο πάντα και με αυτά για την παχυσαρκία. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά αυτά που υπήρχαν, μέχρι τη νέα εποχή. Όπως άλλαξε η αποτελεσματικότητα, άλλαξε στις ΗΠΑ και ο τρόπος που οι ασφαλιστικές διαχειρίζονται το θέμα.
Πλέον κάποιες καλύπτουν το ποσό, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Όπως το 30 ως όριο δείκτη μάζας σώματος.
Αναλυτής της Wall Street δήλωσε πως εφόσον εγκριθεί η τιρζεπατίδη από την FDA, οι ετήσιες πωλήσεις μπορούν να φτάσουν στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως αδιαμφισβήτητα τα έσοδα θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 20.700.000.000 δολαρίων που έγινε το 2021. Το έκανε το Humira της AbbVie, φάρμακο για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πόσο θα κοστίζει η τιρζεπατίδη; Εκπρόσωπος της παραγωγού εταιρίας είπε πως η τιμή θα είναι κοντά στα προϊόντα που υπάρχουν ήδη.