Όλοι τις ελιές τις γνωρίζουμε ως το βασικό συστατικό για την παραγωγή του αγαπημένου μας ελαιόλαδου. Ωστόσο και οι ίδιες μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά νόστιμο αλλά και ωφέλιμο συστατικό για πολλές συνταγές σε κυρίως γεύματα αλλά και ως σνακ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε ελιές , σε όλες όμως κατά την διάρκεια της ωρίμανσης τους οι καρποί αλλάζουν χρώμα έτσι από πράσινο μετατρέπονται σε βιολετί και τέλος σε μαύρο.
Το μέγεθος τους ποικίλει επίσης, μπορείς να βρεις μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελιές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την χρήση τους.
Αναλυτικότερα λοιπόν οι ελιές διακρίνοντα:
Ανάλογα με το μέγεθος τους
Μικρόκαρπες (<2,6γραμμάρια) όπως Κορωνέικη, Κουτσουρελιά, Λαδολιά
Μεσόκαρπες (2,7-4,2γραμμάρια) όπως Θρούμπα, Μεγαρείτικη, Βαλανολιά, Μυρτολιά
Μεγαλόκαρπες (>4,3γραμμάρια) όπως Καλαμών, Χαλκιδικής (Γαιδουρελιά)
Ανάλογα με την χρήση τους
Ελαιοποιήσιμες, όπως Κορωνέικη, Λαδολιά, Βαλανολιά, Αθηνολιά
Επιτραπέζιες, όπως Αμφίσσης, Καλαμών
Διπλής χρήσης, όπως Μεγαρείτικης, Καλαμών, Χαλκιδικής, Μανάκι, Θρουμποελιά
Οι ελιές συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία σου κυρίως για την υγεία της καρδιάς. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Οι ελιές περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και σε πολύ μικρότερα ποσοστά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ τα κορεσμένα ”κακά” λιπαρά είναι ελάχιστα.
Η κατανάλωση λοιπόν των μονοακόρεστων λιπαρών στις ελιές (όπως και στο ελαιόλαδο), σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και με χαμηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και εγκεφαλικό.
Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από την καταπολέμηση της φλεγμονής έως τη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο εύκολο στην μεταφορά και στην κατανάλωση του. Δεν αλλοιώνεται και ταιριάζει σε όλα τα γεύματα. Συνήθως δεν καταναλώνονται φρέσκες αλλά μετά την συγκομιδή τους καθαρίζονται και υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρούνται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.
Οι τρόποι που μπορείς να τις απολαύσεις είναι αρκετοί ανάλογα με την επιθυμία σου κάθε στιγμή. Μπορείς να καταναλώσεις τις ελιές ως έχουν, σαν συνοδευτικό στα όσπρια, λαδερά και φυσικά στις σαλάτες σου. Αποτελούν επίσης ένα νόστιμο συστατικό για την πίτσα, την ομελέτα σου ή ακόμη σε μακαρονοσαλάτες και στα σάντουιτς.
Επιπλέον μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και σαν σνακ με την μορφή πάστα ελιάς μαζί με κράκερ ολικής άλεσης ή πολύσπορα κριτσίνια και διάφορα λαχανικά.
Ενώ τέλος στο εμπόριο μπορείς να βρεις και μεγάλες ελιές, όπως η Χαλκιδικής, γεμιστές με πιπεριές, τυρί φέτα ή και αμύγδαλα αποτελώντας από μόνες τους ένα έτοιμο νόστιμο σνακ.
Η ελιά αποτελεί ένα παρεξηγημένο τρόφιμο λόγω του θερμιδικού της φορτίου. Ωστόσο δεν πρόκειται για τρόφιμο με υψηλή θερμιδική αξία! Αντίθετα οι ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που αποδεδειγμένα συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής.
Συνεπώς μη διστάσεις και επίλεξε αυτές που σου αρέσουν, πράσινες, μαύρες, μικρές ή μεγάλες ελιές, πάντα με μέτρο, και πρόσθεσε τες στην καθημερινή σου διατροφή.