ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Αυτό είναι το σύμπτωμα καρκίνου του ήπατος που παραβλέπεται πιο συχνά

Μην το αγνοείτε!

Αυτό είναι το σύμπτωμα καρκίνου του ήπατος που παραβλέπεται πιο συχνά

Για ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος του ήπατος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά ή οι πνεύμονες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι μόλις 3%.

Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευση και έναρξη θεραπείας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση για κάποιον με καρκίνο του ήπατος. Σε πρώιμο στάδιο μπορούν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, αυξάνοντας το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στο 60-70%.

Το κλειδί, λένε οι ειδικοί, είναι να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας, εάν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ανεξάρτητα από το πόσο ήπιο μπορεί να σας μοιάζει το σύμπτωμα.

Ο καρκίνος του ήπατος συνήθως εμφανίζεται με διακριτικά συμπτώματα

Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα ανιχνεύσιμων συμπτωμάτων, ή και καθόλου, λένε οι ειδικοί. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία ή έμετο
  • μεγέθυνση ήπατος ή σπλήνας (που παρουσιάζεται ως αίσθημα “πληρότητας” κάτω από τα πλευρά)
  • κοιλιακό άλγος
  • κοιλιακό πρήξιμο
  • φαγούρα στο δέρμα
  • ίκτερο

Λιγότερο συχνά, οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

  • πυρετό
  • διευρυμένες φλέβες στην κοιλιά που φαίνονται μέσα από το δέρμα
  • μη φυσιολογικούς μώλωπες ή αιμορραγία

Τι καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του καρκίνου του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί και να διαγνωστεί, καθώς πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση δεν είναι μοναδικά γι’ αυτόν. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να προκληθούν από άλλες καταστάσεις. Παρόλα αυτά, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας γιατρός, ώστε να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος συχνά δεν γίνονται εμφανή παρά μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου. Ωστόσο, η συζήτηση με τον γιατρό σας για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, που μπορεί να παρατηρήσετε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας για έγκαιρη διάγνωση. Ο τακτικός έλεγχος σε άτομα υψηλού κινδύνου μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του ήπατος στα πρώτα του στάδια, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Το #1 σύμπτωμα του καρκίνου του ήπατος που οι άνθρωποι αγνοούν

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι διαγνωστικές καθυστερήσεις είναι συχνές μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του ήπατος. Μάλιστα, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Comprehensive Cancer Network, η οποία εξέτασε περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC) -της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος- διαπίστωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. “Παρά τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών τεστ, μόνο το 40% των περιπτώσεων HCC διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο”, λέει η μελέτη. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι μεταξύ των ασθενών με διαγνωστική καθυστέρηση, το 84% επισκέφτηκε γαστρεντερολογική κλινική ή γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά ο καρκίνος τους δεν αναγνωρίστηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα [από νωρίς]”, εξηγεί ο δρ. Anton Bilchik, χειρουργός ογκολόγος, επικεφαλής του τμήματος γενικής χειρουργικής στο Providence Saint John’s Health Center και επικεφαλής ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Saint John’s στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ωστόσο, στα λίγο πιο προχωρημένα στάδια, πολλοί ασθενείς θα εμφανίσουν κοιλιακό πρήξιμο, ένα σημάδι που είναι ιδιαίτερα εύκολο να αγνοηθεί“Όλοι βιώνουν περιόδους φουσκώματος, κοιλιακής δυσφορίας και παλινδρόμησης, αλλά τις περισσότερες φορές αυτές δεν σχετίζονται με κακοήθεια”, είπε ο δρ. Bilchik, περιγράφοντας το εν λόγω σύμπτωμα ως “πολύ ασαφές και μη συγκεκριμένο”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.