Σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση ερυθριτόλης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρόσφατη έρευνα από την Κλινική Cleveland Clinic έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα της δίαιτας κέτο και άλλα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology», υπογραμμίζει πώς η ερυθριτόλη επηρεάζει την υγεία του αίματος.
Το γλυκαντικό, γνωστό για το προφίλ χαμηλών θερμίδων και την ουδέτερη επίγευσή του, φαίνεται ότι κάνει τα αιμοπετάλια στο αίμα πιο ενεργά.
Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβων αίματος, οι οποίοι είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε καρδιαγγειακά συμβάντα.
There is growing evidence that a common artificial sweetener is associated with an increased risk of heart attack and stroke.
Lead researcher Dr. Stanley Hazen explains how erythritol affects the body differently than sugar.
Read more: https://t.co/pwzrocIxYf pic.twitter.com/hMdZqJigx1— Cleveland Clinic (@ClevelandClinic) August 8, 2024
Ο Δρ. W. H. Wilson Tang, διευθυντής έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την Ιατρική Καρδιακής Μεταμόσχευσης στην Cleveland Clinic και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε:
«Αυτή η έρευνα εγείρει κάποιες ανησυχίες ότι μια τυπική μερίδα ενός τροφίμου ή ποτού με γλυκαντικό ερυθριτόλης μπορεί να διεγείρει οξέως μια άμεση επίδραση σχηματισμού θρόμβων».
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος της ερυθριτόλης στη λειτουργία των αιμοπεταλίων θα μπορούσε να είναι πιο άμεσος και έντονος από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως κατανοητό.
A Cleveland Clinic study linked the sugar substitute erythritol to increased risk of blood clots. Sugar did not have the same effect. https://t.co/hQkI9A2y7e
— USA TODAY Health (@USATODAYhealth) August 8, 2024
Η ερυθριτόλη έχει ταξινομηθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως συστατικό GRAS (γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές), επιτρέποντας τη χρήση της σε τρόφιμα χωρίς περιορισμούς.
Συντίθεται από καλαμπόκι και βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα, η ερυθριτόλη είναι χαμηλή σε θερμίδες και περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη.
Συχνά χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στα γλυκαντικά φρούτων μοναχός και στέβια, καθώς και για να δώσει τραγανή υφή στα αρτοσκευάσματα.
Ωστόσο, οι επιδράσεις της ερυθριτόλης στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω του κακού μεταβολισμού της και της δυνατότητας συσσώρευσης στον οργανισμό.
Αυτή η συσσώρευση, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπό της στη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, εγείρει ανησυχίες για μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των επιπτώσεων της ερυθριτόλης στην υγεία, ιδίως για τα άτομα που την καταναλώνουν τακτικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.