ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αυτό που κάνουν ολοένα και περισσότεροι πλέον είναι χειρότερο για τους πνεύμονες ακόμα και από κάπνισμα

Τι έδειξε μελέτη

Αυτό που κάνουν ολοένα και περισσότεροι πλέον είναι χειρότερο για τους πνεύμονες ακόμα και από κάπνισμα

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ο κακός ή διαταραγμένος ύπνος μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από το ιστορικό καπνίσματος σε άτομα με προοδευτική πνευμονική νόσο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει έως και 95% την πιθανότητα έξαρσης συμπτωμάτων Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται επαρκώς. Αυτές οι εξάρσεις, που εκδηλώνονται με αυξημένη δύσπνοια και βήχα, μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες, να επιταχύνουν την πορεία της νόσου και να αυξήσουν τη θνησιμότητα

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό SLEEP. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, δε. Aaron Baugh, αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί το γιατί οι Αφροαμερικανοί ασθενείς με ΧΑΠ συχνά τα πηγαίνουν χειρότερα από τους λευκούς ασθενείς.

“Οι Αφροαμερικανοί υπερεκπροσωπούνται σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Μπορεί να ζουν σε πολυσύχναστους χώρους με πολλούς συγκατοίκους και να έχουν λιγότερο άνετες συνθήκες ύπνου, όπως το να κοιμούνται στον καναπέ. Μπορεί, επίσης, να εργάζονται σε μια δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, κάτι που ευνοεί τις διαταραχές ύπνου”, είπε ο δρ. Baugh, σημειώνοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με πτώση των προστατευτικών κυτοκινών και των αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.647 ασθενείς με αποδεδειγμένη ΧΑΠ. Εξέτασαν την εμφάνιση εξάρσεων (ορίζονται ως μια προσωρινή έξαρση των συμπτωμάτων που απαιτούν θεραπεία) με αυτοαναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του ύπνου σε μια περίοδο τριών ετών.

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εξάρσεων ΧΑΠ από 25% σε 95%

Στην αρχή της μελέτης, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 65 ετών και το μέσο στάδιο της νόσου ήταν μέτριο. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (57%) ήταν άνδρες. Το 80% ήταν λευκοί και το 14% ήταν Αφροαμερικανοί. Όλοι ήταν νυν ή πρώην καπνιστές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον μία αξιολόγηση ύπνου κατά την εγγραφή τους στην έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με βέλτιστο ύπνο, εκείνοι στο βασικό επίπεδο κακού ύπνου είχαν 25% αυξημένη πιθανότητα έξαρσης εντός του επόμενου έτους, κάτι που αυξανόταν σχεδόν στο 95% μέσα στον επόμενο χρόνο για εκείνους με τον χειρότερο ύπνο.

Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με πιο έντονο αποτέλεσμα από τον αντίκτυπο του καπνίσματος σε μια περίοδο 40 ετών, έναντι μιας περιόδου 60 ετών, είπε ο δρ. Baugh.

Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότεροι Αφροαμερικανοί ανέφεραν κακό ύπνο από ότι οι λευκοί συμμετέχοντες: 63% έναντι 52%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανώτερη συγγραφέας και πνευμονολόγος δρ. Neeta Thakur, είπε ότι οι γιατροί που αξιολογούν ασθενείς με ΧΑΠ συχνά παραβλέπουν ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο“Η υγιεινή του ύπνου και τα βοηθήματα ύπνου μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους”, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.