Σίγουρα θα σας έχει τύχει να παίζει το μάτι σας. Πολλές φορές για λίγη ώρα, κάποιες φορές ακόμα και για εβδομάδες. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να το σταματήσουμε ή αν θα πρέπει να ανησυχήσουμε.
Οι ειδικοί λένε πως οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι σπάνια σημάδι ανησυχίας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σύσπασης είναι μυικός και ονομάζεται μυοκυμία των βλεφάρων, ο οποίος προκαλεί ακούσιες και γρήγορες συσπάσεις, τις περισσότερες φορές του κάτω βλεφάρου. Δεν μπορούν να επηρεαστούν και τα δυο μάτια από αυτό, καθώς η σύσπαση είναι προϊόν του μυ που περιβάλλει το μάτι και όχι του νεύρου, που κάνει τα βλέφαρα να κλείνουν ταυτόχρονα όταν βλεφαρίζουμε.
Αν η σύσπαση επιμένει για πολύ καιρό ή έχετε κι άλλα συμπτώματα, καλύτερα να πάτε σε έναν οφθαλμίατρο ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν η σύσπαση επεκταθεί στο πρόσωπο, ή αν και τα δυο σας μάτια το παθαίνουν, τότε αυτό ίσως αποτελεί σημάδι για κάτι σοβαρότερο. Αν όμως κατά διαστήματα υπάρχει σύσπαση μόνο στο ένα βλέφαρο, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού είναι μια συνηθισμένη περίπτωση μυοκυμίας.
Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να δοκιμάσετε τα τεχνητά δάκρυα, κατά προτίμηση εκείνα χωρίς συντηρητικά. Επίσης μπορείτε να του κάνετε ελαφρύ μασάζ κάτω από το ντους ή να βάλετε κομπρέσες λίγο πριν τον ύπνο για να χαλαρώσουν λίγο τους μυς των ματιών.
Οφθαλμίατρος στο Massachusetts Eye and Ear στη Βοστώνη, αναφέρει στους New York Times, ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς τον λόγο που συμβαίνει αυτό. «Μερικές φορές προέρχεται από έναν μικρό ερεθισμό, για παράδειγμα ένας φακός επαφής που τρίβεται στο βλέφαρο».
Το πιο συχνό αίτιο ωστόσο είναι το άγχος, η έλλειψη ύπνου ή η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης. Επίσης μπορεί να προέρχεται από την ξηροφθαλμία, κάτι που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα όσους στέκονται μπροστά από μια οθόνη τις περισσότερες ώρες της ημέρας. «Οι συσπάσεις είναι ένα σήμα από το σώμα σας, που σας ζητά να επιβραδύνετε», λέει εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.