Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το τέχνασμα «ήπιας πίεσης» μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πολύ πιο γρήγορα.
Αν το πρόγραμμα του ύπνου σας είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου αυτή τη στιγμή, η απάντηση στις δυσκολίες σας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η άσκηση ήπιας πίεσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σου.
Άλλωστε, ο Ιανουάριος είναι ο χειρότερος μήνας για να κοιμηθείς σωστά, με τις αναζητήσεις στο Google να επιβεβαιώνουν πως πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι. Όροι αναζήτησης όπως «αϋπνία», «γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ», «μουσική για χαλάρωση και ύπνο» και «θεραπείες για τον ύπνο» να κορυφώνονται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα των βοτανικών εμπειρογνωμόνων Cannabotech.
Ένας λόγος για αυτό είναι στην πραγματικότητα το γεγονός ότι τον Ιανουάριο πολλοί προσπαθούν να επανέλθουν σε πρόγραμμα, μετά τις γιορτές. Έπειτα από την κατανάλωση πολλών ποσοτήτων φαγητού και αλκοόλ και τα όσα ξενύχτια έχουν μεσολαβήσει, χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να επανέλθει και ο ύπνος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η Lisa Artis από το «The SleepCharity» εξηγεί: «Βραχυπρόθεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο τον Ιανουάριο – ιδίως στο να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου. Εάν δεν προσπαθήσουν να αποκτήσουν νέες καλές συνήθειες ύπνου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αϋπνία».
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείουσυνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα, οπότε είναι σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε αυτή την απαραίτητη ξεκούραση. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο.
Ευτυχώς, η Lisa Artis μοιράστηκε στη Mirror ένα κόλπο που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πολύ πιο γρήγορα – και περιλαμβάνει την άσκηση ήπιας πίεσης σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Συγκεκριμένα, εξήγησε: «Πριν από τον ύπνο, απολαύστε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό για να αποπροσανατολίσετε την προσοχή σας από τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον ύπνο. Η άσκηση ήπιας πίεσης σε σημεία βελονισμού, όπως η βάση του κρανίου ή ο εσωτερικός καρπός, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της χαλάρωσης και να υποστηρίξει τη μετάβαση στον ύπνο».
Αν εξακολουθείς να «παλεύεις» με την αϋπνία, η LisaArtis συνιστά να υιοθετήσεις μια θέση ύπνου «μηδενικής βαρύτητας». Η ειδικός στον ύπνο εξήγησε: «Οι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι η θέση αυτή όχι μόνο ελαχιστοποιεί την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, αλλά επίσης ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τις φλεγμονές και ευνοεί μια πιο άνετη εμπειρία ύπνου. Εμπνευσμένη από την ουδέτερη στάση του σώματος που παίρνουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών, η θέση περιλαμβάνει την ανύψωση των ποδιών και την ελαφρά ανάκλιση του άνω μέρους του σώματος, με αποτέλεσμα μια στάση που προσομοιάζει την αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας. Επιτυγχάνετε τη θέση ξαπλώνοντας ανάσκελα και ανασηκώνοντας τόσο το κεφάλι όσο και τα πόδια σας με μαξιλάρια ελαφρώς πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας, ώστε η σπονδυλική στήλη να είναι ουδέτερα ευθυγραμμισμένη».