ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι «καμπανάκι» για ακουστικό νευρίνωμα

Τι νιώθουν όσοι το παθαίνουν

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι «καμπανάκι» για ακουστικό νευρίνωμα

Πολλοί δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την υγεία του εγκεφάλου τους μέχρι να προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια μορφή βραδέως αναπτυσσόμενου όγκου στον εγκέφαλο που είναι απίθανο να προκαλέσει συμπτώματα στα πρώτα του στάδια, παρά μόνο διακριτικά συμπτώματα όταν αρχίσει να μεγαλώνει.

Όταν σχηματίζεται αυτός ο συγκεκριμένος τύπος μάζας, μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας, κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει “καμπανάκι” υγείας και να σας ωθήσει σε εξετάσεις και έγκαιρη έναρξη θεραπείας.

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι μια καλοήθης μορφή όγκου στον εγκέφαλο

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος, καλοήθης τύπος όγκου που μπορεί να αναπτυχθεί στο αιθουσαίο νεύρο, το οποίο οδηγεί από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Επειδή αυτός ο συγκεκριμένος τύπος όγκου είναι μη καρκινικός, δεν εξαπλώνεται από το αιθουσαίο νεύρο σε άλλες περιοχές του σώματος. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα, εάν πιέζει τα γύρω νεύρα, ή τον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι “καμπανάκι” για ακουστικό νευρίνωμα

Τα άτομα με ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να παρατηρήσουν δύο βασικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ακοή τους: απώλεια ακοής και κουδούνισμα στο αυτί (εμβοές).

Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς ο όγκος μεγαλώνει στο αιθουσαίο νεύρο, η αυξανόμενη πίεση μπορεί να αρχίσει να παρεμβαίνει στην λειτουργία του.

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο μηνών, ή ετών και θα επηρεάσουν μόνο το αυτί στην πλευρά που βρίσκεται ο όγκος. Μόλις χαθεί η ακοή από το ακουστικό νευρίνωμα, δεν θα επιστρέψει.

Τόσο η απώλεια ακοής όσο και οι εμβοές είναι κοινές και μπορεί να έχουν άλλες υποκείμενες αιτίες, όπως τραυματισμό, ή λοίμωξη στο αυτί, κυκλοφορικά προβλήματα, βλάβη στο εσωτερικό αυτί, ή απόφραξη. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στην μία πλευρά, ο γιατρός σας πιθανότατα θα θέλει να ελέγξει για ακουστικό νευρίνωμα.

Προσέξτε γι’ αυτά τα άλλα συμπτώματα του ακουστικού νευρώματος

Εάν υποψιάζεστε ακουστικό νευρίνωμα, είναι καλό να ξέρετε τα υπόλοιπα συνοδευτικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη διάγνωση. Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με αυτή τη συγκεκριμένη μορφή όγκου στον εγκέφαλο μπορεί να εμφανίσουν:

  • αστάθεια ή απώλεια ισορροπίας
  • ίλιγγο
  • μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου
  • απώλεια κίνησης στους μύες του προσώπου

Τα μικρά ακουστικά νευρώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, χωρίς να προκαλούν αξιοσημείωτα σημάδια πιθανού προβλήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια καλά νέα. Αν και τα ακουστικά νευρινώματα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες επιπλοκές στην ακοή και τον συντονισμό κάποιου, ο θάνατος από αυτούς τους όγκους είναι σπάνιος, εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν σωστά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.