ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν στην θέση του Αυγενάκη ήταν π.χ. ο Κασιδιάρης, θα είχε επέμβει η Εισαγγελία του ΑΠ, ο ίδιος ο Άρειος Πάγος και ο ΟΗΕ!

Αυτοί είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Ο καταρράκτης οδηγεί σε μειωμένη όραση

Αυτοί είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Μπορεί βασική αιτία του καταρράκτη να είναι η γήρανση, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Η κατανόηση και η τροποποίηση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη και στη διατήρηση της καλύτερης υγείας των ματιών.

1. Το κάπνισμα και η επίδρασή του στον σχηματισμό καταρράκτη

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καταρράκτη είναι το κάπνισμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν τις πρωτεΐνες και τις ίνες του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θόλωση και σχηματισμό καταρράκτη. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την μείωση αυτού του κινδύνου.

2. Καταρράκτης: Ο ρόλος της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στον σχηματισμό καταρράκτη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία από το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις πρωτεΐνες του φακού, οδηγώντας στη συσσώρευση και θόλωσή τους με την πάροδο του χρόνου.

Η χρήση γυαλιών ηλίου που μπλοκάρουν το 100% των ακτίνων UV και η χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη.

3. Κατανάλωση αλκοόλ και κίνδυνος καταρράκτη

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Το αλκοόλ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα μάτια, προάγοντας την οξείδωση των πρωτεϊνών του φακού και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καταρράκτη. Συνιστάται μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ για μείωση του σχετικού κινδύνου.

4. Πώς η παχυσαρκία συνδέεται με τον καταρράκτη

Η παχυσαρκία είναι ένας άλλος παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο σώμα, κάτι που με την σειρά του μπορεί να επηρεάσει τον φακό του ματιού.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου.

5. Καταρράκτης και διατροφικές ελλείψεις

Μια διατροφή που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία του φακού από οξειδωτική βλάβη.

Η ενσωμάτωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να προσφέρει αυτά τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και να βοηθήσει στην πρόληψη του καταρράκτη.

6. Διαχείριση διαβήτη και σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταρράκτη, ιδιαίτερα εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν ελέγχονται καλά.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή και την λειτουργία του φακού, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καταρράκτη.

Η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη μέσω διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής και τακτικής παρακολούθησης είναι κρίσιμη για την μείωση του κινδύνου καταρράκτη.

7. Σωματική αδράνεια και σχηματισμός καταρράκτη

Η καθιστική ζωή μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη καταρράκτη. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, που σχετίζονται με τον καταρράκτη, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η συνεχής άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

8. Τραύμα και οφθαλμικοί τραυματισμοί

Αν και δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράγοντα τρόπου ζωής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τραυματισμοί των ματιών μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό καταρράκτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η προστασία των ματιών από σωματικό τραύμα, φορώντας κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού, είναι απαραίτητη για την πρόληψη του καταρράκτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.