Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το στομάχι δεν σταματά να γουργουρίζει και αισθάνεστε μονίμως πεινασμένοι.
Μπορεί να μην τρώτε αρκετά για να καλύψετε τις ενεργειακές ανάγκες του σώματός σας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σκεφτόμαστε τις επιλογές τροφίμων και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Το είδος των τροφών που τρώτε, το αν έχετε χάσει πρόσφατα βάρος, το πόσο ασκείστε αλλά και το πόσες ώρες κοιμάστε, όλα μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά αισθάνεστε πεινασμένοι ή γουργουρίζει συνεχώς το στομάχι σας, λέει στην Washington post, η καθηγήτρια ιατρικής Ellen A. Schur, MD, MS.
Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται πεινασμένοι, ακόμη και μετά από ένα γεύμα.
Τα είδη των τροφίμων που τρώτε
Έρευνες έχουν δείξει, ότι η πείνα δεν είναι ίδια για όλα τα τρόφιμα. Εάν πεινάτε ή γουργουρίζει συνεχώς το στομάχι σας πιθανότατα λαχταράτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες ή λίπη. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι άνθρωποι σπάνια λένε ότι λαχταρούν ένα μήλο. Αντίθετα, τείνουμε να θέλουμε πατατάκια τορτίγιας, μπισκότα ή πίτσα.
Ακούγεται παράδοξο, αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Οι υδατάνθρακες δεν καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας για όσο διάστημα το λίπος ή η πρωτεΐνη. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται να προάγουν την όρεξη, αν και οι επιστήμονες είναι ακόμα ασαφές ως προς το γιατί. Και οι υγρές πηγές θερμίδων – όπως τα smoothies – είναι λιγότερο χορταστικές από τα στερεά.
Τροφές με πολλές θερμίδες, τουλάχιστον στα τρωκτικά, προκαλούν φλεγμονή σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος που αυξάνει την κατανάλωση αυτών των τροφών. Το να τρώνε όσο περισσότερο μπορούν ενώ το φαγητό είναι άφθονο είναι λογικό για τις αρκούδες που πρόκειται να πέσουν σε χειμερία νάρκη, για παράδειγμα. Αλλά εάν η ίδια φλεγμονή εμφανίζεται στον εγκέφαλο στον άνθρωπο, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κύκλο αισθήματος πείνας και επιλογής νόστιμων τροφών με πολλές θερμίδες ξανά και ξανά.
Στρες
Το έντονο στρες αυξάνει την κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αυξημένη όρεξη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το στρες κάνει συνήθως τους ανθρώπους να αναζητούν εύγευστα τρόφιμα, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες και γλυκά, τα οποία δεν μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για πολύ.
Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να μειώσετε το στρες που νιώθετε, για παράδειγμα κάνοντας έναν περίπατο ή γυμναστική στο σπίτι.
Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας, λέει η Schur. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού.
Με λίγα λόγια, όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πείνα και επιθυμία για ζαχαρούχες τροφές. Εστιάστε στην υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου, αποφεύγοντας το αλκοόλ και το φαγητό πριν το κρεβάτι και αφήνοντας συσκευές όπως το τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας σε άλλο δωμάτιο.
Αφυδάτωση
Η πείνα που νιώθετε είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» δίψα που οφείλεται στην αφυδάτωση. Δεδομένου ότι η δίψα, η όρεξη και η πείνα ελέγχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε αν πεινάτε πραγματικά ή αν διψάτε.
Επομένως, φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι για να ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας και να αποφύγετε τις λιγούρες.
Παθολογικές καταστάσεις
Πιθανόν το έντονο ή ανικανοποίητο αίσθημα της πείνας να είναι σημάδι κάποιας παρούσας ή επικείμενης παθολογικής κατάστασης. Οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό, λέει η ειδικός, είναι ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός.
Ίσως όμως να σχετίζεται με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Αν υποπτευόμαστε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.