Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μετά από έρευνα που έγινε τα νέα για την ακοή των εφήβων του κόσμου δεν είναι τα καλύτερα, με τους ερευνητές να τονίζουν πως το ζήτημα είναι επίσης ευθύνη των γονιών.
Όταν οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ακούσουν μουσική δυνατά λόγω απαγόρευσης, τότε τα παιδιά επιλέγουν να βάλουν ακουστικά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν τους κινδύνους τους οποίους κρύβει η χρήση των ακουστικών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται ορισμένα όρια αναφορικά με τα ντεσιμπέλ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας ακοής, ο οποίος φαίνεται να παίρνει πλέον διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των νέων και όχι μόνο.
Όλοι οι έφηβοι τρελαίνονται να ακούνε μουσική δυνατά και περισσότερο στα ακουστικά. Έτσι απολαμβάνουν μία αίσθηση απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα σε μεταφορικά μέσα κι αίθουσες διδασκαλίας.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health έχει δυσάρεστα νέα. Οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Λορίν Ντιγιάρ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν δυνητικά από απώλεια ακοής.
Ιδιαίτερα οι έφηβοι που λατρεύουν τη μουσική. Αιτία φυσικά είναι η ακρόαση δυνατής μουσικής σε ακουστικά αλλά και σε συναυλίες.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου: Στην παγκόσμια έκθεση με θέμα την ακοή επισήμανε ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη μειωμένη ακοή (430 εκατομμύρια από αυτούς υποφέρουν μάλιστα από σοβαρή μείωση ακοής).
Η απώλεια ακοής μπορεί να κυμαίνεται σε πολλά επίπεδα. Αν όμως η χρήση ακουστικών γίνεται για πολύ καιρό τότε το πρόβλημα εντείνεται. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη της απώλειας ακοής.
Η συνηθέστερη αιτία βαρηκοΐας αγωγιμότητας είναι οι φλεγμονές του μέσου ωτός. Η οξεία ωτίτις είναι η ποιο συχνή αιτία και εκδηλώνεται με πόνο και μπούκωμα στο αυτί. Οι επανειλημμένες ωτίτιδες ή οι τραυματισμοί του τυμπάνου μπορεί να καταλήξουν σε μόνιμη διάτρηση.
Μία πολύ συνηθισμένη αιτία όμως είναι η δυνατή μουσική μιας κι έτσι μπορεί εύκολα να τραυματιστεί κάποιο ακουστικό νεύρο ή να σπάσει ακόμη και το τύμπανο μέσα στο αυτί. Στο εσωτερικό των αυτιών υπάρχουν τριχίδια – αισθητήρια όργανα της ακοής.
Τα κατεστραμμένα τριχίδια δεν μπορούν να ξαναβγούν, ακόμη κι αν έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται εξαιτίας του θορύβου και των υψηλών ντεσιμπέλ δεν μπορούν να θεραπευτούν, κι αυτό εφ’ όρου ζωής.
Η Γερμανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολόγων συνιστά «διαλείμματα ησυχίας» μετά την έκθεση σε θόρυβο και υψηλά ντεσιμπέλ ως γενικό κανόνα: «Ανά διαστήματα θα πρέπει κανείς να αποφεύγει εντελώς τη φασαρία. Ένα βράδυ με ένα βιβλίο ή ένας περίπατος στη φύση είναι μερικές κατάλληλες επιλογές για να το πετύχει κανείς αυτό».
Ο ΠΟΥ με τη σειρά του συνιστά η μουσική μέσω ακουστικών να μην ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ για περισσότερο από 15 λεπτά την ημέρα.
Επιπλέον, καλό θα είναι να γίνεται χρήση κατάλληλων ωτοασπίδων σε εκδηλώσεις με πολλή φασαρία. Αυτές θα πρέπει να φοριούνται μέσα στο αυτί και να μειώνουν το θόρυβο.
Η λεγόμενη λειτουργία ακύρωσης θορύβου είναι παρεμπιπτόντως μία λειτουργία, την οποία παρέχουν και αρκετά ακουστικά.
Τέλος, τα περισσότερα smartphones είναι σήμερα σε θέση να αξιολογούν την ένταση ορισμένων μοντέλων ακουστικών και να προειδοποιούν όταν αυτή είναι πολύ δυνατή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.