Οι εφιάλτες είναι τα άσχημα όνειρα, τα οποία ταράζουν τον ύπνο των ανθρώπων και μπορεί να εμφανίζονται πιο εύκολα στα παιδιά, ωστόσο οι ενήλικες δεν αποτελούν εξαίρεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφιάλτες, και τα όνειρα εν γένει, λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου, δηλαδή όταν τα μάτια κινούνται γρήγορα.
Ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας περνά από τέσσερις με έξι κύκλους κάθε νύχτα, και η φάση REM ολοένα και αυξάνεται σε διάρκεια.
Οι περισσότεροι εφιάλτες εμφανίζονται κατά το τελευταίο τρίτο του ύπνου.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα webmd.com αναφέρει ότι ορισμένοι ενήλικες βλέπουν άσχημα όνειρα σε πιο τακτική βάση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν καλά, ή να τους απασχολεί κατά τη διάρκεια της ημέρας η εικόνα που είδαν.
Πώς εμφανίζονται οι εφιάλτες
Οι εφιάλτες στους ενήλικες είναι συχνά αυθόρμητοι, αλλά μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και υποκείμενες διαταραχές. Μερικοί βλέπουν μετά από ένα σνακ αργά το βράδυ, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να δώσει σήμα στον εγκέφαλο να είναι πιο δραστήριος.
Επίσης, ορισμένα φάρμακα, ακόμη και τα ναρκωτικά, συμβάλλουν στη συχνότητα, καθώς οι χημικές ουσίες δρουν στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η απόσυρση από φάρμακα, ουσίες ή αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες.
Ακόμη, η στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε εφιάλτες ενηλίκων, οι οποίοι συχνά προκαλούν στους ανθρώπους να χάνουν επιπλέον ύπνο. Αν και είναι πιθανό, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν αυτός ο κύκλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή εφιάλτη.
Τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τους εφιάλτες που βλέπει.
Εάν είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει η κατανάλωση του, ενώ αν προέρχονται από καταστάσεις όπως η υπνική άπνοια, η θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Επίσης, αν οι εφιάλτες δεν σχετίζονται με ασθένειες ή φάρμακα, μπορεί να προκαλούνται από άγχος, κατάθλιψη και PTSD.
Σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας και ταυτόχρονα να βελτιώσει τους στρεσογόνους παράγοντες στη καθημερινότητα του.
Επιπλέον, ο τακτικός και ποιοτικός ύπνος, αλλά και η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειώσουν τους εφιάλτες.