ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

CDC: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων κομμένων σε φέτες αλλαντικών

Τι είναι η Λιστερίωση

CDC: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση έτοιμων κομμένων σε φέτες αλλαντικών

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από λιστέρια (λιστερίωση) στις ΗΠΑ, απευθύνουν συστάσεις σε εγκύους, ηλικιωμένους και σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό να αποφεύγουν τα έτοιμα κομμένα σε φέτες αλλαντικά.

Σύμφωνα με το CDC, ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα κομμένα κρέατα και αλλαντικά, εκτός εάν τα μαγειρέψει κανονικά στο σπίτι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί σαφές ποια προϊόντα έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μπορεί να κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχουν όταν καταναλώνουν αλλαντικά.

Τι γνωρίζουν οι ερευνητές

Από τα άτομα με τα οποία μπόρεσαν να μιλήσουν, οι ερευνητές είπαν πως το 89% ανέφερε ότι έτρωγε κοπές κρέατος από ντελικατέσεν, τις περισσότερες φορές γαλοπούλα και ζαμπόν σε φέτες, όπως κι ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται από συκώτι. Τα αλλαντικά είχαν κοπεί σε διάφορα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν, ανέφερε το CDC.

Και τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τα θύματα από τις 29 Μαΐου έως τις 5 Ιουλίου δείχνουν ότι τα βακτήρια συνδέονται στενά γενετικά μεταξύ τους.

«Αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μια πιθανή πηγή αυτής της επιδημίας είναι τα κρέατα που κόβονται σε φέτες στα ντελικατέσεν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το CDC δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πει ποια αλλαντικά ακριβώς είναι η πηγή αυτής της επιδημίας», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν από προσυσκευασμένα αλλαντικά. Και το μαγείρεμα προστατεύει από τον κίνδυνο.

«Η ψύξη δεν σκοτώνει τη Λιστέρια, αλλά το ζέσταμα πριν από το φαγητό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά τα κρέατα», λέει το CDC.

Η συμβουλή αυτή δεν είναι καινούργια: Το CDC λέει ότι συνιστά πάντα στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για λιστερίωση να αποφεύγουν να τρώνε αλλαντικά σε φέτες από ντελικατέσεν ή να τα ζεσταίνουν μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία πυρήνα τους 74 Κελσίου ή στον ατμό πριν τα καταναλώσουν.

Τι είναι η Λιστερίωση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος) και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.