Είναι ξεκάθαρο ότι η ρύπανση, ο καπνός από τις πυρκαγιές και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την ποιότητα του αέρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας, όπως οι πνεύμονες και το δέρμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι ο τοξικός αέρας μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία.
Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν συνδέσει την αστική ρύπανση με πράγματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η ΔΕΠΥ (σε παιδιά), ωστόσο οι ίδιες χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν στον καπνό των πυρκαγιών και σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες.
Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) βρίσκεται τόσο στον αστικό αέρα όσο και στον καπνό των δασικών πυρκαγιών και μπορεί να αντιδράσει με άλλες ενώσεις για να σχηματίσει δευτερογενείς ρύπους, όπως το όζον, ένα άχρωμο, ασταθές τοξικό αέριο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος έδειξε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στο όζον, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Έτσι, ακόμα κι αν δεν ζούμε σε μια μεγάλη πόλη όπου είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στη ρύπανση, ο πρόσφατος καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να μας επηρεάσει.
«Είναι πιθανό μία μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση να αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης», δήλωσε στην Washington Post ο Τζον Ιωαννίδης, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Ωστόσο, ακόμη και η οξεία, βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι επιζήμια».
Όσον αφορά το άγχος, μια πρόσφατη κινεζική μελέτη ανακάλυψε ότι οι νέοι που ζουν σε περιοχές με «υψηλή ρύπανση λεπτών σωματιδίων» έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να το βιώσουν από εκείνους που κατοικούν σε πιο καθαρές περιοχές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι η πανδημία έκανε τα επίπεδα άγχους να αυξηθούν κατά 25% παγκοσμίως.
Αν κάνεις τη σύγκριση, συνειδητοποιείς ότι ο βρόμικος αέρας μάς κάνει να αισθανθούμε χειρότερα από μια παγκόσμια πανδημία.
Οι ερευνητές σίγουρα δεν θέλουν να εκθέσουν μια τυχαιοποιημένη ομάδα ανθρώπων σε ακάθαρτο αέρα ώστε να επιβεβαιώσουν τις μελέτες.
Έτσι, πολλές από αυτές τις μελέτες βασίζονται σε δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μετρώνται σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή που αναφέρουν κατάθλιψη και άγχος.
Αλλά για όσους από εμάς ανησυχούμε επίσης για την κλιματική αλλαγή, οι αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι εντελώς πνευματικές.
Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή τη πάθηση ως «σολασταλγία», η οποία ορίζεται ως μια μορφή συναισθηματικής ή υπαρξιακής δυσφορίας που προκαλείται από περιβαλλοντική αλλαγή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.