Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Ειδικότερα, η καθηγήτρια Elizabeth Coulson από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Κουίνσλαντ και τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, κατέληξαν σε αιτιώδη σχέση μεταξύ της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια.
«Βρήκαμε ότι η στέρηση ύπνου σε ποντίκια προκαλεί ήπια γνωστική εξασθένηση», είπε η Coulson.
«Αναπτύξαμε όμως ένα νέο τρόπο για να προκαλέσουμε διακοπή της αναπνοής στον ύπνο και διαπιστώσαμε ότι τα ποντίκια εμφάνιζαν επιδείνωση των παθολογικών χαρακτηριστικών της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η υποξία, δηλαδή η στέρηση οξυγόνου στον εγκέφαλο, προκάλεσε τον ίδιο επιλεκτικό εκφυλισμό των νευρώνων που πεθαίνουν λόγω άνοιας».
Η Coulson είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί ποια επίπεδα υποξίας οδηγούν σε εκφυλισμό του εγκεφάλου στους ανθρώπους.
«Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ηλικιωμένων έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, επειδή οι μυς του λαιμού τους δεν λειτουργούν φυσιολογικά και φράζουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας διακοπή και επανέναρξη της αναπνοής», είπε.
Η τρέχουσα θεραπεία προβλέπει τη χρήση συσκευής θετικής πίεσης (CPAP), η οποία διατηρεί ανοιχτή την αεροφόρο οδό κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιτρέποντας την τροφοδότηση του εγκεφάλου με οξυγόνο.
«Δεν μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τη συσκευή στα πειραματόζωα, αλλά αποτρέψαμε την υποξία και αυτό σταμάτησε τη γνωστική εξασθένηση και τον θάνατο των νευρώνων, ενώ μείωσε και τη παθολογία του Αλτσχάιμερ», είπε η Coulson.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας με συσκευή θετικής πίεσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας» πρόσθεσε.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν τους ασθενείς με άνοια.
«Το 30% των ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου που κάνουν χρήση συσκευής θετικής πίεσης, εμφανίζουν ήδη σημάδια γνωστικής εξασθένησης που μοιάζουν με άνοια. Δυστυχώς οι γιατροί δεν παραπέμπουν αυτούς τους ανθρώπους σε κλινικές άνοιας.
Ορισμένοι γιατροί που ασχολούνται με την άνοια ανέφεραν ότι η μνήμη των ασθενών τους βελτιώθηκε μετά τον εντοπισμό και τη θεραπεία των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στον ύπνο τους».
Η Coulson διευκρίνισε ότι δεν θα πάθουν όλοι οι πάσχοντες από άνοια αποφρακτική άπνοια ύπνου.
«Πρέπει όμως να ορίσουμε τον πληθυσμό που βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε.
«Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε πάσχοντα από αποφρακτική άπνοια ύπνου να χρησιμοποιήσει μια συσκευή θετικής πίεσης για να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία του και να βοηθηθεί και για άλλα προβλήματα υγείας».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.