Μια ενεργή σεξουαλική ζωή είναι εξίσου σημαντική με την υγιεινή διατροφή, τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος για την ενίσχυση της υγείας.
«Όταν σκεφτόμαστε το σεξ δεν το συνδυάζουμε συνήθως με τη βελτίωση της υγείας, οι μελέτες όμως δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει την κατάθλιψη», επισημαίνει η Kaye Wellings, καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Έρευνες δείχνουν ότι το συχνό σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ακράτειας.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility έδειξε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα συνδέεται με πιο ήπια λοίμωξη Covid-19.
Η εξήγηση είναι ότι προετοιμάζει το σώμα να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα παθογόνα.
Μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Reports, διαπίστωσε ότι η σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, μέρος της απόκρισης αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύει από λοιμώξεις.
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Ear, Nose & Throat, υποστηρίζει ότι ο οργασμός είναι εξίσου αποτελεσματικός με ένα ρινικό σπρέι για την αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης.
Η πιθανή εξήγηση είναι ότι, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία έχει επίσης αποσυμφορητική δράση, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, αραιώνει η βλέννα και διευκολύνονται οι ρινικές εκκρίσεις.
Έρευνα του University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, εισέρχονται αργότερα στη φάση της εμμηνόπαυσης συγκριτικά με όσες δεν είναι σεξουαλικά ενεργές.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι όταν δεν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα, το σώμα βάζει σε δεύτερη μοίρα την ωορρηξία, προκαλώντας την εμμηνόπαυση.
Το σεξ είναι ευεργετικό και για την ψυχική υγεία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια του lockdown -είτε ζούσαν με τον σύντροφό τους είτε όχι- είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν έκαναν σεξ.
Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ είναι σημαντικό βαρόμετρο της γενικής υγείας και πρέπει να συζητιέται μεταξύ γιατρών και ασθενών, κάτι που όμως συμβαίνει σπάνια.
«Ως γιατρός, χαίρεσαι να ρωτάς τις γυναίκες για τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, ωστόσο η σεξουαλική δραστηριότητα είναι κάτι που σπάνια συζητάμε», λέει ο Geoffrey Hackett, ουρολόγος και καθηγητής ανδρικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ.
«Με τους άνδρες είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, το να γνωρίζουμε όμως αν ένας άνδρας έχει τακτικές στύσεις μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία του» προσθέτει.
Η αδυναμία στύσης μπορεί να έχει μια σειρά αιτίων. Όταν η επίτευξη στύσης είναι δύσκολη ή αδύνατη, μπορεί να είναι σημάδι φραγμένων αρτηριών στην πύελο που εμφανίζεται πολύ πριν επέλθει μια καρδιακή προσβολή.
Μεσολαβούν κατά μέσο όρο, τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας και της διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, χρονικό διάστημα που είναι αρκετό για να λάβετε τα μέτρα σας.
«Υπολογίζουμε ότι 20 λεπτά σεξουαλικής δραστηριότητας για έναν άνδρα ισοδυναμούν με περπάτημα περίπου δύο χιλιομέτρων, μία σημαντική άσκηση για κάποιον που την κάνει συχνά», λέει ο καθηγητής Hackett.
Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Sexual Behavior τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι οι άνδρες «καίνε» κατά μέσο όρο 100 θερμίδες και οι καρδιακοί τους παλμοί τους φτάνουν τους 170 το λεπτό, κατά τη διάρκεια του σεξ. Η αύξηση των παλμών βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς.
Οι άνδρες που κάνουν σεξ δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα έχουν 45% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο.
Σύμφωνα με τη μελέτη Caerphilly Heart Disease Study, που διεξήχθη το 1979 και στην οποία συμμετείχαν 914 άνδρες ηλικίας 45 έως 59 ετών, οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις ήταν διπλάσιοι στους άνδρες άνω των 20 ετών που είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά το μήνα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα.
«Θα πρότεινα σε άνδρες και γυναίκες να στοχεύουν σε κάποιο είδος σεξουαλικής ρουτίνας δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο καθηγητής Hackett.
Η σωματική προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος όταν κάνει σεξ, πιστεύεται ότι είναι η εξήγηση για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού του, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία αυξάνεται και μέσω της άσκησης.
Μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Urology, διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτιση περισσότερες από 20 φορές το μήνα, μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 20% για τους άνδρες ηλικίας 20 έως 50 ετών.
Η διέγερση και ο οργασμός στις γυναίκες έχουν συνδεθεί με ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και μειωμένη ακράτεια.
Δεν είναι ωστόσο σαφές, «αν η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς ή αν οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν τακτικά σεξ», λέει ο καθηγητής Wellings.
Οι άνθρωποι που φροντίζουν τη σεξουαλική τους υγεία «έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο έλεγχο του πόνου και καλύτερες σχέσεις με τους συντρόφους τους και τους γιατρούς τους», σύμφωνα με την ογκολόγο στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη, Narjust Duma.
Ο καθηγητής Wellings διευκρινίζει ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που δεν κάνουν σεξ τακτικά ή δεν έχουν σύντροφο, δεν πρέπει να πιστεύουν ότι θα αρρωστήσουν.
«Μπορεί κάποιος να αποκομίσει πολλά από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας με τρόπους που δεν σχετίζονται με το σεξ, όπως η άσκηση ή η αγκαλιά με τους φίλους και τους συγγενείς».