ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Δείτε γιατί πρέπει να καθαρίζετε συχνά τον φούρνο μικροκυμάτων – Τι μπορείτε να κάνετε

Τα βακτήρια που εντόπισαν οι ερευνητές

Δείτε γιατί πρέπει να καθαρίζετε συχνά τον φούρνο μικροκυμάτων – Τι μπορείτε να κάνετε

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια οικιακή συσκευή που πλέον υπάρχει στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα σπίτια. Ωστόσο, κάθε πότε τον καθαρίζετε;

Το πιθανότερο είναι όχι αρκετά συχνά, διότι ίσως νομίζετε ότι κανένας παθογόνος μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει στο εσωτερικό τους. Μια νέα ανάλυση, όμως, αποκαλύπτει πως η πεποίθηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, στην Ισπανία, και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν δείγματα που πήραν από το εσωτερικό 30 φούρνων μικροκυμάτων.

Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν και ποια βακτήρια κατόρθωναν να δημιουργήσουν αποικίες ακόμα και σε τόσο ακραίες συνθήκες.

Οι 10 από τους φούρνους μικροκυμάτων που εξέτασαν προέρχονταν από μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Άλλοι προέρχονταν από καφετέριες και χώρους εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι από εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες εντόπισαν 747 βακτηριακά είδη, από 24 συνομοταξίες. Τα πιο συχνά ήταν:

  • Τα βακτήρια Firmicutes
  • Τα ακτινοβακτήρια
  • Τα πρωτεοβακτήρια

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τις αποικίες των μικροβίων μεταξύ των οικιακών και των εργαστηριακών φούρνων.

Όπως διαπίστωσαν, οι φούρνοι μικροκυμάτων των ιατρικών εργαστηρίων συνήθως περιείχαν αβλαβή βακτήρια. Εκείνοι των σπιτιών, όμως, περιείχαν περισσότερα είδη που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, τα τυπικά βακτήρια που βρήκαν στους οικιακούς φούρνους ήταν παρόμοια με εκείνα στους φούρνους των χώρων εργασίας. Ήταν επίσης τα ίδια με εκείνα που ανευρίσκονται σε έναν τυπικό πάγκο κουζίνας.

Επιζούν τα ανθεκτικά

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συνεχές θερμικό σοκ και η χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων, σκοτώνουν όλα τα βακτήρια, με εξαίρεση τα πιο ανθεκτικά.

«Ορισμένα βακτήρια που βρήκαμε στους οικιακούς φούρνους, όπως η κλεμπσιέλλα, ο εντερόκοκκος και η αερομονάδα, μπορεί να απειλήσουν την υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Daniel Torrent.

«Ωστόσο οι αποικίες τους μέσα στους φούρνους μικροκυμάτων δεν ήταν περισσότερες ή διαφορετικές από εκείνες που υπάρχουν σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Microbiology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι φούρνοι των ιατρικών εργαστηρίων κατά κανόνα είχαν τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων. Αντιθέτως, οι οικιακοί φούρνοι είχαν την μικρότερη.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα νέα ευρήματα πρακτικά σημαίνουν πως πρέπει να απολυμαίνετε τακτικά το εσωτερικό του φούρνου σας, λ.χ. με ειδικό απολυμαντικό του εμπορίου, λένε οι ερευνητές.

Εξίσου σημαντικό είναι να το καθαρίζετε με νωπό πανί μετά από κάθε χρήση, για να αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα των τροφίμων. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπολογίζεται ότι το 90% των σπιτιών διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τους συνιστούν καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τρεις χρήστες τους καθαρίζουν πολύ σπανιότερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.