Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή παρέχει στο σώμα βιταμίνες και μέταλλα, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων.

Αντίθετα, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά προκαλεί δυσλειτουργίες, οι οποίες εκδηλώνονται με ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Το σώμα σας στέλνει «σήματα» για να σας ειδοποιήσει για ανεπάρκειες ή ελλείψεις που πρέπει να διορθώσετε κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας.

Δείτε πέντε κοινές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων και με ποια σημάδια εκδηλώνονται στο σώμα:

Εύθραυστα μαλλιά και νύχια – Έλλειψη βιοτίνης:

Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) βοηθά το σώμα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Η έλλειψη βιοτίνης χαρακτηρίζεται κυρίως από την ευαισθησία των μαλλιών και των νυχιών και δευτερευόντως από τη χρόνια κόπωση, τους μυϊκούς πόνους, τις συχνές κράμπες και το μούδιασμα στα άκρα.

Είναι πιο συχνή μεταξύ των εγκύων, των καπνιστών, των ανθρώπων που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και των πασχόντων από γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και η νόσος του Crohn. Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη είναι το αυγό (συγκεκριμένα ο κρόκος του), το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η γλυκοπατάτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι μπανάνες.

Έλκη στο στόμα ή σκασίματα στις άκρες των χειλιών – Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β:

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εμφανίζουν συχνά έλκη (πληγές) στο στόμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν στον οργανισμό τους έλλειψη σιδήρου, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα ανθρώπους που εμφανίζουν έλκη στο στόμα παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β δίνουν τροφές όπως τα πουλερικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα όσπρια, τα πράσινα λαχανικά, τα αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Ούλα που ματώνουν – Έλλειψη βιταμίνης C:

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα δρα σαν αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας την καταστροφή των κυττάρων. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τη βιταμίνη C, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Εκτός από την αιμορραγία των ούλων, μια έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος, συχνές ρινορραγίες και αργή επούλωση των πληγών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, η παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το μπρόκολο και η κόκκινη πιπεριά.

Λευκά σημάδια στα μάτια – Έλλειψη βιταμίνης Α:

Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην όραση, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και η οποία διευκολύνει την όραση –ιδιαίτερα τη νυχτερινή.

Μια έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στην ξηροφθαλμία και στις λεγόμενες κηλίδες Bitot, οι οποίες είναι μικρές, λευκές αναπτύξεις επάνω στον επιπεφυκότα ή στο λευκό τμήμα του ματιού. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το ψάρι, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα και τα λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Τριχόπτωση – Έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β:

Πολλά είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της τρίχας, όμως τα κυριότερα είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η νιασίνη (βιταμίνη Β3) και η βιοτίνη (βιταμίνη Β7). Αρχικά, ο σίδηρος εμπλέκεται στη δημιουργία του DNA, συμπεριλαμβανομένου του DNA του θύλακα κάθε τρίχας. Έτσι, η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ανάπτυξης της τρίχας και απώλεια των μαλλιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στη διαίρεση των κυττάρων, διαδικασίες απαραίτητες για την ανάπτυξη των μαλλιών. Τέλος, και οι βιταμίνες Β όπως η νιασίνη και η βιοτίνη συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Τροφές πλούσιες τόσο σε σίδηρο όσο και σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα όσπρια, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης.