ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Δείτε ποια είναι τα αίτια του πόνου κάτω αριστερά στην κοιλιά

Ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα;

Δείτε ποια είναι τα αίτια του πόνου κάτω αριστερά στην κοιλιά

Ο πόνος κάτω αριστερά στην κοιλιά δεν είναι πάντοτε «αθώος» καθώς υπάρχουν αρκετές αιτίες που μπορεί να τον προκαλέσουν.

Η κατανόηση των οργάνων που βρίσκονται στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς, οι πιθανοί λόγοι για τον πόνο και το πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων παθήσεων.

Ποια όργανα βρίσκονται κάτω αριστερά στην κοιλιά

  • Καθοδικό και σιγμοειδές κόλον: Αυτά είναι μέρη του παχέος εντέρου, που εμπλέκονται στη διαδικασία της πέψης.
  • Αριστερός ουρητήρας: Αυτός ο σωλήνας μεταφέρει τα ούρα από τον αριστερό νεφρό στην ουροδόχο κύστη.
  • Αναπαραγωγικά όργανα στις γυναίκες: Η αριστερή ωοθήκη και η σάλπιγγα βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.

Ο πόνος που προέρχεται από οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με το πεπτικό, το ουροποιητικό ή το αναπαραγωγικό σύστημα.

Ποια είναι τα αίτια του πόνου κάτω αριστερά στην κοιλιά

Ο πόνος κάτω αριστερά στην κοιλιά μπορεί να προκύψει από μια ποικιλία καταστάσεων, που κυμαίνονται από ήπια πεπτικά προβλήματα, έως σοβαρά επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Εδώ είναι μερικές κοινές αιτίες:

  • Εκκολπωματίτιδα: Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Εμφανίζεται όταν μικρές σακούλες στο παχύ έντερο (εκκολπώματα) φλεγμαίνουν ή μολύνονται. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν οξύ πόνο, πυρετό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και -μερικές φορές- ναυτία.
  • Δυσκοιλιότητα: Όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αυτή η κατάσταση συνήθως σχετίζεται με σπάνιες κενώσεις και φούσκωμα.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το IBS είναι μια πεπτική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός σε διάφορα σημεία της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένης της κάτω αριστερής πλευράς.
  • Πέτρες στα νεφρά: Ο πόνος από τις πέτρες στα νεφρά μπορεί να “ακτινοβολεί” στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς, εάν η πέτρα βρίσκεται στον αριστερό νεφρό ή ουρητήρα. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος και μπορεί να εμφανίζεται κατά κύματα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα, ναυτία και έμετο.
  • Ενδομητρίωση: Στις γυναίκες, η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από αυτήν, προκαλώντας πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
  • Κύστεις ωοθηκών: Ο πόνος στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα στις γυναίκες μπορεί επίσης να οφείλεται σε κύστεις ωοθηκών. Αυτοί είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό στην ωοθήκη, που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ειδικά εάν σπάσουν ή προκαλέσουν συστροφή της ωοθήκης.
  • Έκτοπη κύηση: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται, όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από την μήτρα, συχνά σε μια σάλπιγγα. Είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα στην μία πλευρά και συνήθως συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία.
  • Κήλη: Μια κήλη, η οποία εμφανίζεται όταν ένα εσωτερικό όργανο ή ιστός προεξέχει μέσα από μια εξασθενημένη περιοχή στο κοιλιακό τοίχωμα, μπορεί να προκαλέσει εντοπισμένο πόνο, που εντείνεται με τη σωματική δραστηριότητα.
  • Γαστρεντερίτιδα: Προκαλεί φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων λόγω ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετο και πυρετό.
  • Κολίτιδα: Η κολίτιδα είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο και στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, αίμα στα κόπρανα και επείγουσα ανάγκη για αφόδευση.

Επισκεφθείτε γιατρό αν εκδηλωθούν και αυτά τα συμπτώματα

Αν και ορισμένες αιτίες του πόνου στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, άλλες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε τα εξής:

  • Έντονος ή επιδεινούμενος πόνος, που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Υψηλός πυρετός, ρίγη ή ανεξήγητη απώλεια βάρους παράλληλα με πόνο στην κοιλιά.
  • Αιματηρές κενώσεις, που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πεπτικό πρόβλημα.
  • Πόνος που “ακτινοβολεί” σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η πλάτη και η βουβωνική χώρα.
  • Έμετος με αίμα ή επίμονη ναυτία και έμετος.
  • Ξαφνικός, οξύς πόνος, ειδικά εάν έχετε ιστορικό για εκκολπωματίτιδα, πέτρες στα νεφρά ή προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πόνο κάτω αριστερά στην κοιλιά;

Ναι, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το IBS, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία ή πόνο.

Ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα;

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η καλή ενυδάτωση και η αποφυγή τροφών που πυροδοτούν συμπτώματα, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα και το IBS.

Σύνοψη

Ο πόνος κάτω αριστερά στην κοιλιά μπορεί να προκύψει από μια σειρά καταστάσεων, από μικρά πεπτικά προβλήματα έως σοβαρές επείγουσες καταστάσεις.

Η αναγνώριση των οργάνων σε αυτήν την περιοχή και η κατανόηση των πιθανών αιτιών μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν ο πόνος είναι έντονος, επίμονος ή συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.