Γνωρίζατε πώς υπάρχουν κάποια φάρμακα και βιταμίνες που δεν πρέπει να λαμβάνονται με γαλακτοκομικά;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο, μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.
Ορισμένα βασικά φάρμακα που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά είναι:
- Αντιβιοτικά: Φάρμακα όπως οι τετρακυκλίνες (π.χ. δοξυκυκλίνη) και οι φθοριοκινολόνες (π.χ. σιπροφλοξασίνη) μπορούν να συνδεθούν με το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά, σχηματίζοντας ένα αδιάλυτο σύμπλεγμα, που μειώνει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
- Φάρμακα για τον θυρεοειδή: Η λεβοθυροξίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να έχει μειωμένη απορρόφηση, όταν λαμβάνεται με γαλακτοκομικά. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προτού πάρετε αυτό το φάρμακο.
- Διφωσφονικά: Φάρμακα όπως η αλενδρονάτη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, πρέπει να μην λαμβάνονται με γαλακτοκομικά καθώς μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση.
Ποιες βιταμίνες πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά
Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται χωριστά από τα γαλακτοκομικά, για να διασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση:
- Σίδηρος: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, που βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής ή σε φυτικές τροφές. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών την ίδια ώρα.
- Ψευδάργυρος: Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά μπορούν να ανταγωνιστούν τον ψευδάργυρο για απορρόφηση από τον οργανισμό, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά του.
Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα με γάλα;
Η αλληλεπίδραση μεταξύ παυσιπόνων και γαλακτοκομικών είναι γενικά λιγότερο ανησυχητική απ’ ό,τι με ορισμένα άλλα φάρμακα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου. Η λήψη τους με γάλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στομάχου, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες φαρμάκων, καθώς το γάλα μερικές φορές μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση.
- Παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη): Αυτό το παυσίπονο δεν έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τα γαλακτοκομικά και γενικά μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς γάλα.
Ποιες άλλες επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών-φαρμάκων υπάρχουν;
Πέρα από τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν αρκετές άλλες αλληλεπιδράσεις τροφίμων-φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων:
- Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσουν τα ένζυμα που μεταβολίζουν διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στατινών, ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, οδηγώντας σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Υψηλά σε βιταμίνη Κ, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αραιωτικών του αίματος, όπως η βαρφαρίνη, καθιστώντας ακόμα πιο σημαντική την οδηγία του γιατρού σας γι’ αυτά.
- Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα, από παυσίπονα έως αντικαταθλιπτικά, αυξάνοντας ενδεχομένως τις παρενέργειες ή μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Σύνοψη
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με φάρμακα και βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους και την αποφυγή πιθανών παρενεργειών.
Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις τροφίμων-φαρμάκων και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στις συσκευασίες των φαρμάκων, για να εξασφαλίσετε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.