Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης προδιαβήτη.
Ο προδιαβήτης, το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής ανοχής στη γλυκόζη και του διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται παγκοσμίως. Χρειάζεται πρόληψη γιατί ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.
Η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική πρόληψη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν προστατευτικές συσχετίσεις μεταξύ γαλακτοκομικών και προδιαβήτη. Ωστόσο, αυτές οι συσχετίσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών τροφίμων.
Πώς έγινε η έρευνα
Για να γεφυρωθεί αυτό το “χάσμα γνώσης”, ο καθηγητής Slurink (πανεπιστήμιο Tilburg) και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων, και του κινδύνου προδιαβήτη σε συμμετέχοντες στην αυστραλιανή μελέτη “Diabetes, Obesity, and Lifestyle”, μια διαχρονική μελέτη με βάση τον πληθυσμό.
Η μελέτη περιελάμβανε 4.891 συμμετέχοντες με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και μέση ηλικία τα 49 έτη. Η πρόσληψη γαλακτοκομικών μετρήθηκε στην αρχή χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και ο προδιαβήτης στις μετρήσεις παρακολούθησης 5 και 12 ετών ορίστηκε σύμφωνα με παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια ως επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας 110-125 mg/dL ή επίπεδα γλυκόζης αίματος 140-199 mg/dL στις 2 ώρες από το γεύμα.
Συνολικά, παρατηρήθηκαν 765 περιστατικά προδιαβήτη. Η μέση πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων ήταν 2,4 μερίδες την ημέρα, που αποτελούνταν κυρίως από γάλα χαμηλών λιπαρών και γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Δηλαδή, βρέθηκαν προστατευτικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο προδιαβήτη για τους τύπους γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ ουδέτερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για τους τύπους γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.
Δεδομένου ότι οι συσχετίσεις με τον κίνδυνο προδιαβήτη ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του γαλακτοκομικού προϊόντος και την περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα μόνο προϊόν, αλλά ως μια διαφορετική ομάδα τροφίμων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντικές προοπτικές μελέτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν πιο λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών τροφίμων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.