Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης προδιαβήτη.
Ο προδιαβήτης, το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής ανοχής στη γλυκόζη και του διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται παγκοσμίως. Χρειάζεται πρόληψη γιατί ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με προδιαβήτη θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.
Η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική πρόληψη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν προστατευτικές συσχετίσεις μεταξύ γαλακτοκομικών και προδιαβήτη. Ωστόσο, αυτές οι συσχετίσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των γαλακτοκομικών τροφίμων.
Πώς έγινε η έρευνα
Για να γεφυρωθεί αυτό το “χάσμα γνώσης”, ο καθηγητής Slurink (πανεπιστήμιο Tilburg) και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών προϊόντων, και του κινδύνου προδιαβήτη σε συμμετέχοντες στην αυστραλιανή μελέτη “Diabetes, Obesity, and Lifestyle”, μια διαχρονική μελέτη με βάση τον πληθυσμό.
Η μελέτη περιελάμβανε 4.891 συμμετέχοντες με φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη και μέση ηλικία τα 49 έτη. Η πρόσληψη γαλακτοκομικών μετρήθηκε στην αρχή χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και ο προδιαβήτης στις μετρήσεις παρακολούθησης 5 και 12 ετών ορίστηκε σύμφωνα με παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια ως επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας 110-125 mg/dL ή επίπεδα γλυκόζης αίματος 140-199 mg/dL στις 2 ώρες από το γεύμα.
Συνολικά, παρατηρήθηκαν 765 περιστατικά προδιαβήτη. Η μέση πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων ήταν 2,4 μερίδες την ημέρα, που αποτελούνταν κυρίως από γάλα χαμηλών λιπαρών και γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη.
- Η πρόσληψη γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετίστηκε μη γραμμικά με τον κίνδυνο προδιαβήτη.
- Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, το πλήρες γάλα, το γιαούρτι, το τυρί με χαμηλά λιπαρά και το παγωτό δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο προδιαβήτη.
Δηλαδή, βρέθηκαν προστατευτικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο προδιαβήτη για τους τύπους γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ ουδέτερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για τους τύπους γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.
Δεδομένου ότι οι συσχετίσεις με τον κίνδυνο προδιαβήτη ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του γαλακτοκομικού προϊόντος και την περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα γαλακτοκομικά δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα μόνο προϊόν, αλλά ως μια διαφορετική ομάδα τροφίμων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντικές προοπτικές μελέτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν πιο λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών τροφίμων.