ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Δείτε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που «δείχνουν» ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι

Καλό είναι να μην τα αγνοήσετε

Δείτε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που «δείχνουν» ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι

Το συκώτι σας παίζει καίριο ρόλο στην γενική κατάσταση της υγείας σας. Ως ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος, το συκώτι (ήπαρ) είναι υπεύθυνο για μεταβολικές λειτουργίες.

Μία εξ αυτών είναι η μετατροπή θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σας, ώστε το σώμα σας να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Αλλά όταν το συκώτι σας αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που προσπαθεί “να σας πει”, ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοείτε αυτές τις ενδείξεις, όσο λεπτές και αν είναι.

Τα πιο βασικά προειδοποιητικά σημάδια για πρόβλημα στο συκώτι

Έχετε λίγη έως καθόλου όρεξη

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ηπατικής βλάβης είναι η απώλεια της όρεξης.

Αλλαγές στον ύπνο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Egyptian Journal of Chest Diseases and Tuberculosis έδειξε, ότι μια πιθανή αιτία είναι η κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το να ξεκουράζεστε καλά.

Προβλήματα μνήμης

Όταν αντιμετωπίζετε ηπατική ανεπάρκεια, το συκώτι δεν μπορεί να απομακρύνει σωστά τις τοξίνες από το αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών στον εγκέφαλο. Αυτό είναι γνωστό ως ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Δυστυχώς, ένα από τα αποτελέσματα αυτής της πάθησης είναι η απώλεια μνήμης.

Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα

Ένα από τα πιο απίστευτα κοινά σημάδια ηπατικής βλάβης είναι η χρόνια κόπωση, η οποία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Gastroenterology, θα μπορούσε να συμβεί λόγω αλλαγών στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

Έχετε φαγούρα

Η πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα -μια χρόνια ασθένεια που καταστρέφει τους χοληφόρους πόρους στο συκώτι- συνήθως δεν έχει ιδιαίτερα αισθητά συμπτώματα. Αλλά ένα πρώιμο σημάδι είναι η φαγούρα στο δέρμα. Σίγουρα, το δέρμα σας μπορεί να είναι απλά αφυδατωμένο, αλλά αν η φαγούρα μοιάζει σαν κάτι συνηθισμένο για εσάς, αξίζει να το ελέγξετε. Ο κνησμός του δέρματος είναι επίσης δείκτης κίρρωσης του ήπατος.

Παρατηρείτε κιτρίνισμα στα μάτια ή στο δέρμα σας

Το να βλέπεις το λευκό των ματιών σου να κιτρινίζει -ή να κιτρινίζει το δέρμα σου- μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά έχει μια σταθερή εξήγηση: ονομάζεται ίκτερος και οφείλεται σε υψηλό επίπεδο χολερυθρίνης στο σώμα. Η χολερυθρίνη είναι μια κιτρινωπή χρωστική που εκκρίνεται από το συκώτι. Εάν παρατηρήσετε τέτοιον αποχρωματισμό, μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά σημάδια βλάβης του ήπατος, από κίρρωση έως ηπατίτιδα Β.

Ξαφνική αύξηση βάρους…

Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κίρρωση του ήπατος, μια ασθένεια που αναπτύσσεται αργά και αντικαθιστά τον υγιή ιστό του ήπατος με ουλώδη ιστό, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος και εμποδίζοντας το όργανο να λειτουργεί σωστά.

…αλλά και ξαφνική απώλεια βάρους

Το να χάνετε γρήγορα κιλά δεν είναι μόνο ένα σημάδι κίρρωσης του ήπατος. Είναι επίσης καμπανάκι κινδύνου για ηπατίτιδα C, μια ιογενή λοίμωξη που οδηγεί στη φλεγμονή του ήπατος.

Οι παλάμες σας γίνονται κόκκινες

Θα μπορούσε να οφείλεται σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια κατάσταση που συνεπάγεται την αποθήκευση υπερβολικού λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Επηρεάζει ακόμα και τους ανθρώπους που πίνουν πολύ λίγο -ή και καθόλου!- αλκοόλ.

Το στήθος σας μεγαλώνει

Ένα από τα πιο σοκαριστικά προειδοποιητικά σημάδια της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος είναι η αύξηση του στήθους στους άντρες. Πιστεύεται ότι η αύξηση του περιττού ιστού του μαστού (γυναικομαστία) συμβαίνει λόγω ορμονικής ανισορροπίας οιστρογόνου και τεστοστερόνης.

Κάνετε εύκολα μελανιές

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να μελανιάζετε πιο εύκολα, επειδή το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό. Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη προφανής εξήγηση (π.χ. χτύπημα) μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια βλάβης του ήπατος. Η ηπατική νόσος μπορεί επίσης να σας κάνει να μελανιάζετε πιο συχνά.

Τα ούρα σας έχουν πιο σκούρο χρώμα από το συνηθισμένο

Το να βλέπετε σκούρα ούρα όταν πάτε στην τουαλέτα μπορεί να είναι ένα από τα ενδεικτικά σημάδια βλάβης του ήπατος. Η χολερυθρίνη δεν είναι υπεύθυνη μόνο για το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, αλλά μπορεί να αλλάξει και το χρώμα των ούρων σας.

Έχετε τακτικά κρυάδες

Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι χολόστασης κατά τη διάρκεια της ηπατικής νόσου. Αυτό συμβαίνει όταν η ροή της χολής στο συκώτι έχει μειωθεί, ή σταματήσει εντελώς.

Τα μάτια ή το στόμα σας είναι στεγνά

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι πίσω από την εμφάνιση ξηροφθαλμίας, ή ξηροστομίας. Μπορεί να οφείλετε στο ότι μεγαλώνετε ή στα φάρμακα που παίρνετε. Αλλά μια πιθανή αιτία είναι πολύ πιο σοβαρή. Η πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα είναι γνωστό ότι προκαλεί αυτά τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα της χρόνιας ηπατικής νόσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.