
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να αποθηκεύουμε σε πλαστικά τάπερ, καθώς εγκυμονούν ορισμένοι κίνδυνοι για τον οργανισμό μας.
Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να φυλάσσονται σε πλαστικά δοχεία, καθώς και συμβουλές για την σωστή αποθήκευση τους, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, προστατεύοντας έτσι την υγεία μας.
Ωμά αυγά και τρόφιμα που περιέχουν αυγά
Τα ωμά αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά (όπως, για παράδειγμα, η μαγιονέζα) δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε πλαστικά σκεύη, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli.
Η καλύτερη επιλογή για να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης είναι η αποθήκευση των ωμών αυγών σ’ ένα γυάλινο βάζο ή δοχείο.
Μαγειρεμένο κρέας
Σε περίπτωση που αποθηκεύσουμε το μαγειρεμένο κρέας σε πλαστικά σκεύη, τότε, μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση του και να μειωθεί η θρεπτική του αξία.
Αυτό συμβαίνει επειδή το πλαστικό μπορεί να αντιδράσει με τα λιπαρά του κρέατος, προκαλώντας την ανάπτυξη άσχημης μυρωδιάς και αλλοίωσης των συστατικών του.
Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο κρέας με την καλύτερη δυνατή γεύση, είναι καλύτερο να το αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία.
Επίσης, είναι σημαντικό να αφήσουμε πρώτα το κρέας να κρυώσει πριν το τοποθετήσουμε στο δοχείο, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ζεστά φαγητά και σούπες
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε, είναι να τοποθετούμε μαγειρευτά φαγητά (που είναι ζεστά) ή σούπες απευθείας σε πλαστικά τάπερ.
Ωστόσο, το ζεστό φαγητό μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο πλαστικό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Επομένως, είναι καλύτερο να αφήσουμε τα φαγητά να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε σε οποιοδήποτε σκεύος.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Όταν το γάλα και εν γένει τα γαλακτοκομικά προϊόντα τοποθετούνται σε πλαστικά σκεύη, τότε, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αλλοίωση των συστατικών των προϊόντων.
Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση γυάλινων ή κεραμικών δοχείων για την αποθήκευση των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς αυτά τα υλικά δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία και την σύνθεση των τροφίμων.
Σαλάτες με ντρέσινγκ
Οι σαλάτες με ντρέσινγκ, ειδικά όταν περιέχουν μαγιονέζα ή άλλες κρέμες που περιέχουν αυγό ή γάλα, είναι καλύτερο να φυλάσσονται σε γυάλινα και όχι σε πλαστικά σκεύη.
Το ντρέσινγκ αποτελείται από ευαίσθητα συστατικά, συνεπώς, μπορεί να αντιδράσει με το πλαστικό και να προκαλέσει αλλοίωση στη γεύση και την ποιότητα της σαλάτας.
Επιπλέον, η αποθήκευση σαλατών με ντρέσινγκ σε πλαστικά σκεύη μπορεί να μειώσει την διάρκεια ζωής των λαχανικών.
Γι’ αυτό το λόγο, προτιμήστε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία για την αποθήκευση των τροφίμων, καθώς αυτά δεν επηρεάζουν την ποιότητα και τη γεύση του φαγητού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.