Όπως όλα έτσι και το πέος, με το πέρασμα του χρόνου περνά από μια σειρά αλλαγών και κάθε φάση ελέγχεται κυρίως από τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

Σε ηλικία κάπου μεταξύ των 9 και 15 χρόνων, η υπόφυση απελευθερώνει ορμόνες που λένε στο σώμα σας να αρχίσει να παράγει τεστοστερόνη. Η εφηβεία ξεκινάει και φέρνει αλλαγές.

Οι όρχεις, το όσχεο, το πέος και οι τρίχες στην ηβική περιοχή αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα επίπεδα τεστοστερόνης φτάνουν στο μέγιστο κάπου στα τέλη της εφηβείας έως τα 20-22 χρόνια ζωής.

Η ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα σας μπορεί να μειωθεί ελαφρώς από τα 27-29 χρόνια έως να μπείτε στα 40, αλλά η αλλαγή είναι ελάχιστη.

Μετά από τα 40, τα συνολικά σας επίπεδα ενδέχεται να μειωθούν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό. Αλλά το σώμα σας αρχίζει σταδιακά να παράγει περισσότερη ποσότητα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SHBG (sex hormone binding globulin). Αυτή προσκολλάται στην τεστοστερόνη στο αίμα σας και μειώνει την ποσότητα που διατίθεται στο σώμα σας για χρήση.

Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, θα παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στα εξής:

Τρίχες στην ηβική περιοχή:

Όπως εκείνες στο υπόλοιπο σώμα σας, έτσι και εκεί οι τρίχες θα αραιώσουν και μπορεί να γκριζάρουν.

Μέγεθος πέους:

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται τόσο μεγάλο όσο παλιά. Το πραγματικό μέγεθος πιθανώς δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αλλά αν έχετε περισσότερο λίπος στο ηβικό οστό ακριβώς πάνω από το πέος σας, αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο.

Σχήμα πέους:

Για μικρό αριθμό ανδρών, το πέος μπορεί να καμπυλώνει με την ηλικία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μήκος, την περιφέρεια και την λειτουργία του. Μια κατάσταση, που ονομάζεται νόσος Peyronie, προκαλείται από σωματικό τραύμα (συνήθως επειδή ο άξονας κάμπτεται κατά τη διάρκεια του σεξ).

Καθώς το πέος αυτο-θεραπεύεται, σχηματίζεται ιστός ουλής κατά μήκος του (ένα σκληρό περίβλημα γύρω από τον σπογγώδη ιστό που γεμίζει με αίμα για να δημιουργήσει στύση). Το τμήμα αυτό δεν μπορεί να διογκωθεί, προκαλώντας συνολικά μια καμπύλη στύση. Η νόσος Peyronie μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, ή με φάρμακα.

Όρχεις:

Τα μικρά όργανα μέσα στο όσχεό σας υπάρχουν κυρίως για την παραγωγή σπέρματος. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέφτουν, η παραγωγή σπέρματος επιβραδύνεται και οι όρχεις συρρικνώνονται.

Εάν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, η υπόφυση θα σταματήσει να στέλνει σήματα στους όρχεις σας για να παράγουν τεστοστερόνη και αυτά θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Όσχεο:

Η δουλειά του είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία των όρχεων. Έχει έναν λείο μυ που συστέλλεται και χαλαρώνει για να τραβάει τους όρχεις κοντά στο σώμα σας σε κρύο περιβάλλον (όπως όταν μπαίνετε στην θάλασσα) για να μείνουν ζεστοί, ή να τους επιτρέπει να πέσουν σε ζεστό περιβάλλον, προκειμένου να κρυώσουν.

Καθώς μεγαλώνετε, ο μυς αυτός δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά, ενώ και το όσχεο παραμένει σε πιο χαλαρή θέση. Αν συνυπολογίσετε και τη φυσική μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η χαλάρωση επιδεινώνεται.

Λειτουργία πέους:

Τα νεύρα στο πέος σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη στύση και τον οργασμό. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο πιθανή. Μπορεί να χάσετε την ισχύ της στύσης, αλλά όχι απαραίτητα την ικανότητά σας να κάνετε σεξ.

Όλο αυτό οφείλεται συνήθως στην αδυναμία του σώματος να διοχετεύει αίμα στο πέος με αρκετή ροή και διάρκεια. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να έχετε στύση, αλλά να μην τη διατηρείτε. Το αίμα ρέει, αλλά ο αδύναμος μυς που περιβάλλει τον στυτικό ιστό δεν μπορεί να το κρατήσει εκεί. Το αποτέλεσμα: χαμένη “σκληρότητα” στύσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικώς οι αλλαγές στα σεξουαλικά σας όργανα και στη σεξουαλική διάθεση αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.