Όλοι μας γνωρίζουμε πως η δερματίτιδα και το έκζεμα είναι δύο γενικοί όροι για τη «φλεγμονή του δέρματος».
Και οι δύο χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τύπους δερματικών παθήσεων που εκδηλώνονται με κόκκινα, ξηρά σημεία του δέρματος και εξανθήματα.
Γενικά, οι λέξεις «έκζεμα» και «δερματίτιδα» χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αν και ορισμένες καταστάσεις αναφέρονται συχνότερα ως η μία ή η άλλη.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ εκζέματος και δερματίτιδας;
Παρόλο που οι όροι «δερματίτιδα» και «έκζεμα» μπορεί να επικαλύπτονται στον τρόπο χρήσης τους, συγκεκριμένοι τύποι δερματικών παθήσεων είναι περισσότερο γνωστοί μόνο με ένα από τα ονόματα.
Για παράδειγμα, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τους όρους «ατοπική δερματίτιδα» και «έκζεμα» εναλλακτικά, αλλά δεν θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «δερματίτιδα εξ επαφής» στη θέση του «εκζέματος».
Τύποι εκζέματος και δερματίτιδας
Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τύποι εκζέματος και δερματίτιδας, ενώ αν και τόσο το έκζεμα όσο και η δερματίτιδα, συνήθως προκαλούν ερυθρότητα και κνησμό, ορισμένοι τύποι προκαλούν επίσης φουσκάλες και ξεφλούδισμα.
Οι πιο συνήθεις τύποι εκζέματος και δερματίτιδας είναι:
- Ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα
- Δερματίτιδα εξ επαφής
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Πρόληψη δερματίτιδας
Οι περισσότερες μορφές δερματίτιδας και εκζέματος είναι χρόνιες καταστάσεις. Μια εξαίρεση είναι η δερματίτιδα εξ επαφής. Μπορεί να προληφθεί με την εύρεση και την αποφυγή του ερεθισμού που προκάλεσε την συγκεκριμένη κατάσταση στο δέρμα.
Άλλες μορφές δερματίτιδας μπορούν συνήθως να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αυτο-φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Αποφεύγουμε τα μεγάλης διάρκειας ντους ή μπάνια, τα οποία μπορεί να στεγνώσουν το δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες όπως λάδια, λοσιόν ή κρέμες.
- Αποφεύγουμε τους ερεθισμούς που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στα σπασίματα.
- Δεν τρίβουμε πολύ σκληρά το δέρμα μας.
- Χρησιμοποιούμε τοπικά στεροειδή για να βοηθήσουμε με τον κνησμό.
- Κρατάμε τα νύχια μας κοντά εάν έχουμε τη συνήθεια να ξυνόμαστε.
- Αποφεύγουμε αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση.
- Η καθιέρωση μιας ρουτίνας φροντίδας του δέρματος μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την ατοπική δερματίτιδα ή τα συμπτώματα του εκζέματος.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό
Κάποιες περιπτώσεις δερματίτιδας μπορούν να επιλυθούν με αυτοφροντίδα, αλλά εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, θα πρέπει να επισκεφθούμε δερματολόγο για να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του εκζέματος ή της δερματίτιδας.
Εάν η κατάσταση γίνει επώδυνη ή αρκετά άβολη, θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό το συντομότερο δυνατό.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος και δερματίτιδας που έχουν διαφορετικά αίτια και συμπτώματα, αλλά τα περισσότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα καλό σχήμα φροντίδας του δέρματος και αποφεύγοντας τους ερεθισμούς που προκαλούν εξάρσεις.