ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες και τα μειονεκτήματα της σπιρουλίνας

Είναι ένα είδος γαλαζοπράσινων φυκιών που αναπτύσσονται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό

Δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες και τα μειονεκτήματα της σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα και συστατικό που παρασκευάζεται από φύκια και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται για τις πιθανές παρενέργειες.

Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε τα πιθανά μειονεκτήματα και τις παρενέργειες της σπιρουλίνας.

Τι είναι η σπιρουλίνα

Είναι ένα είδος γαλαζοπράσινων φυκιών που αναπτύσσονται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό νερό. Παράγεται επίσης εμπορικά για χρήση σε τρόφιμα και συμπληρώματα.

Επειδή περιέχει 60% πρωτεΐνη ανά γραμμάριο (καθώς και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα) χρησιμοποιείται ευρέως ως πηγή τροφής κυρίως σε περιοχές του Μεξικού και της Αφρικής.

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή υγιών πολυακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών, C-φυκοκυανίνης και β-καροτίνης.

Ως συμπλήρωμα, είναι γνωστή για τις αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές της ιδιότητες, καθώς και για την μείωση της χοληστερόλης του.

Σπιρουλίνα: Παρενέργειες και μειονεκτήματα

Αν και θεωρείται γενικά ασφαλής, μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες και μειονεκτήματα, ειδικά για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας.

Μπορεί να έχει μολυνθεί με τοξίνες

Η σπιρουλίνα που συλλέγεται στη φύση ενέχει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης. Τα φύκια μπορεί να φιλοξενούν τοξίνες εάν αναπτύσσονται σε ένα σώμα νερού που είναι μολυσμένο με βαρέα μέταλλα, βακτήρια ή επιβλαβή σωματίδια (μικροκυστίνες).

Μάλιστα, οι μικροκυστίνες παράγονται από τα γαλαζοπράσινα φύκια ως αμυντικός μηχανισμός. Όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες, είναι τοξικά για το ήπαρ.

Συμπληρώματα φυκιών μολυσμένα με μικροκυστίνη έχουν βρεθεί στην Ιταλία, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα. Αυτές οι ενώσεις αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία λόγω των επιπτώσεών τους στο ήπαρ.

Η σπιρουλίνα που καλλιεργείται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα είναι χαμηλότερη σε μικροκυστίνες, καθώς οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μεθόδους για την αφαίρεση αυτής της ένωσης, καθώς και τον περιορισμό της παραγωγής της.

Μπορεί να επιδεινώσει αυτοάνοσα νοσήματα

Επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται (λανθασμένα) στο ίδιο το σώμα.

Η σπιρουλίνα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας κάποια κύτταρα, που ονομάζονται φυσικά φονικά κύτταρα (natural killer cells – NKC), τα οποία επιτίθενται σε αντιληπτές απειλές σε κυτταρικό επίπεδο.

Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι αυτό επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων, βελτιώνει την αντίσταση σε ασθένειες και μειώνει την φλεγμονή.

Όμως, ενισχύοντας τα NKC σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις, αυτό το φύκι μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις.

Τα συμπληρώματα σπιρουλίνας έχουν επίσης συνδεθεί με σοβαρές αυτοάνοσες αποκρίσεις, που επηρεάζουν το δέρμα και τους μύες, αν και αυτή η παρενέργεια φαίνεται να είναι πολύ σπάνια.

Εάν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση, θα πρέπει να αποφύγετε τη σπιρουλίνα και άλλα συμπληρώματα φυκιών.

Μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος

Η σπιρουλίνα έχει αντιπηκτική δράση, που σημαίνει ότι μπορεί να αραιώσει το αίμα και να αυξήσει το χρόνο που χρειάζεται για να πήξει.

Η πήξη βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας ή μώλωπες όταν τραυματίζεστε.

Για όσους λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή έχουν αιμορραγικές διαταραχές, η σπιρουλίνα μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα του αίματός να πήζει, προκαλώντας περισσότερους μώλωπες και αιμορραγία.

Αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα δεν επηρεάζει τον χρόνο πήξης του αίματος, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της σε άτομα που λαμβάνουν ήδη αραιωτικά αίματος.

Επομένως, θα πρέπει να αποφύγετε τη σπιρουλίνα εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε αραιωτικά αίματος.

Άλλες πιθανές παρενέργειες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στη σπιρουλίνα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα με άλλες αλλεργίες είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν αρνητικά στη σπιρουλίνα σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν αλλεργίες. Για να είναι ασφαλή, τα άτομα με αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό το συμπλήρωμα ή να επικοινωνούν με έναν γιατρό πριν το χρησιμοποιήσουν.

Η σπιρουλίνα και άλλα φύκια περιέχουν επίσης φαινυλαλανίνη, μια ένωση που τα άτομα με φαινυλκετονουρία (μια σπάνια κληρονομική πάθηση) πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά.

Μερικές μικρές παρενέργειες της σπιρουλίνας μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, αϋπνία και πονοκεφάλους. Ωστόσο, ως συμπλήρωμα, θεωρείται γενικά ασφαλές και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν παρενέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.