Εάν ο πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς είναι επίμονος και έντονος, τότε ίσως συνδέεται με πιο σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.
Μεταξύ αυτών των πιο σοβαρών ζητημάτων είναι η σκωληκοειδίτιδα, οι πέτρες στη χολή και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες του πόνου στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας, για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε μπορεί να είναι σοβαρός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ποια όργανα βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς
Για να κατανοήσετε τι προκαλεί κοιλιακό πόνο στη δεξιά πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια μέρη του σώματος βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.
Ακολουθεί μια ανάλυση των κύριων οργάνων σε αυτήν την περιοχή του σώματος:
Συκώτι: Είναι ακριβώς κάτω από τον θώρακα, στα πλευρά και βοηθά στην πέψη και το φιλτράρισμα του αίματος.
Χοληδόχος κύστη: Βρίσκεται κάτω από το συκώτι. Είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό απαραίτητο για την πέψη.
Πάγκρεας: Παίζει καίριο ρόλο στην πέψη και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Εκτείνεται σε όλη την κοιλιά κάτω από το συκώτι.
Δωδεκαδάκτυλος: Αυτό το τμήμα του λεπτού εντέρου είναι ένας σωλήνας που συνδέεται με το στομάχι. Βοηθά στην πέψη αναμιγνύοντας την τροφή με τη χολή και τους πεπτικούς χυμούς.
Δεξί νεφρό: Βρίσκεται κάτω από το διάφραγμα και πίσω από το συκώτι. Το νεφρό έχει σχήμα φασολιού και βοηθά στο φιλτράρισμα του αίματος από τα απόβλητα και την περίσσεια υγρών για την παραγωγή ούρων.
Ανιόν κόλον: Το ανιόν κόλον είναι μέρος του παχέος εντέρου, που έχει κατεύθυνση προς τα επάνω από το σημείο που συνδέονται το λεπτό και το παχύ έντερο) προτού “στρίψει” αριστερά για να διασχίσει την κοιλιά.
Σκωληκοειδής απόφυση: Είναι ένας μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο. Η λειτουργία της μέσα στο σώμα δεν είναι πλήρως κατανοητή.
Δεξιά ωοθήκη: Οι ωοθήκες είναι ένα ζεύγος ωοειδών αδένων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας. Παράγουν και αποθηκεύουν τα ωάρια.
Δεξιά σάλπιγγα: Οι σάλπιγγες είναι ένα ζεύγος σωλήνων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα που επίσης είναι εκατέρωθεν της μήτρας. Τα ωάρια ταξιδεύουν μέσω των σαλπίγγων προς τα κάτω όταν πηγαίνουν από την ωοθήκη στην μήτρα.
Πιθανές αιτίες πόνου στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς
Ο κοιλιακός πόνος στη δεξιά πλευρά εμφανίζεται όταν τα νεύρα στα όργανα στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλές παθήσεις και καταστάσεις που εκδηλώνονται με πόνο σε αυτήν την περιοχή του σώματος, όπως:
Αέρια εντέρου
Μια κοινή και συχνά αβλαβής αιτία κοιλιακού πόνου στη δεξιά πλευρά είναι η συσσώρευση εντερικών αερίων. Το φούσκωμα και η αίσθηση διάτασης (πρήξιμο) στην κοιλιά σας είναι μεταξύ των συμπτωμάτων. Το φούσκωμα και η διάταση μπορεί να προκαλέσουν πόνο.
Το αέριο προκύπτει για πολλούς λόγους, όπως:
Δυσπεψία
Μια άλλη αιτία κοιλιακού πόνου στη δεξιά πλευρά είναι η δυσπεψία. Μαζί με τον πόνο, η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στήθος, πληρότητα ενώ ακόμα τρώτε ή ένα άβολο συναίσθημα μετά, ρέψιμο, αέρια και ναυτία.
Η δυσπεψία συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, αν και μπορεί να συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, όπως:
Σκωληκοειδίτιδα
Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μπλοκαρίσματα στο πεπτικό σύστημα. Ο πόνος στην κοιλιά, ειδικά κοντά στον αφαλό, που γίνεται εντονότερος με την πάροδο της ώρας, είναι ένα από τα πρώτα ενδεικτικά σημάδια σκωληκοειδίτιδας.
Ο πόνος στη συνέχεια τείνει να “κινείται” προς τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και αναπτύσσονται άλλα συμπτώματα, όπως:
Πυρετός
Πυελονεφρίτιδα
Η λοίμωξη των νεφρών είναι ένας τύπος λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις των νεφρών και άλλες ουρολοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από βακτήρια. Εκτός από τον κοιλιακό πόνο στη δεξιά πλευρά, τα συμπτώματα της πυελονεφρίτιδας περιλαμβάνουν ρίγη, πυρετό και επώδυνη ούρηση.
Πέτρες στα νεφρά
Η νεφρολιθίαση εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ένα στερεό, κρυσταλλοποιημένο υλικό στο νεφρό. Οι πέτρες μπορεί μερικές φορές να διέλθουν και να αποβληθούν από το σώμα χωρίς να προκληθούν επεισόδια.
Ωστόσο, εάν οι πέτρες φράζουν το ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην πλάτη ή στο πλάι. Ο πόνος μπορεί να είναι σύντομος ή μακροχρόνιος. Μπορεί επίσης να “έρχεται κατά κύματα”.
Πρόσθετα συμπτώματα από πιθανή πέτρα στα νεφρά:
Πέτρες στη χολή
Η χολολιθίαση είναι ο σχηματισμός ενός σκληρού υλικού στη χοληδόχο κύστη. Η κατάσταση μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, εάν οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη φράζουν τους χοληδόχους πόρους, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο (κολικός χολής) στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα.
Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και τείνει να εμφανίζεται μετά το φαγητό ή το βράδυ. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσετε:
Κήλη
Η κήλη είναι ένας σάκος που μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα όργανα πιέζουν και διαπερνούν αδύναμες περιοχές ή τρύπες σε ιστούς ή μυς. Οι κήλες μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς.
Μια κήλη μπορεί να προκαλέσει:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του IBS. Δεδομένου ότι το IBS είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ναυτία, αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Ο πόνος του IBS συχνά σχετίζεται με τις κινήσεις του εντέρου σας και τις αλλαγές σε αυτές.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
Περιλαμβάνει δύο επιμέρους παθήσεις: τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Η IBD προκαλεί φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Όταν επηρεάζεται το λεπτό έντερο μπορεί να εμφανιστεί πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία, οι κράμπες, τα αιματηρά κόπρανα, η απώλεια βάρους και η κόπωση.
Κράμπες εμμηνόρροιας
Κατά την έμμηνο ρύση οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται έναν παλλόμενο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
Οι κράμπες προκαλούνται από τη σύσφιξη και τη χαλάρωση των μυών της μήτρας όταν αυτή παράγει μεγάλες ποσότητες προσταγλανδίνης.
Ωορρηξία
Μεταξύ των γυναικών που έχουν εμμηνορροϊκό κύκλο, το 20% θα αισθανθεί πόνο στην μία πλευρά του κάτω μέρους της κοιλιάς τους κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά. Η πλευρά στην οποία αισθάνεστε τον πόνο μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα ή μπορεί να είναι πάντα στην ίδια πλευρά.
Η ωορρηξία έρχεται στο μέσον του εμμηνορροϊκού κύκλου, όταν μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο.
Μπορείτε να βιώσετε τον οξύ πόνο που μοιάζει με κράμπα πριν την ωορρηξία, καθώς το ωοθυλάκιο όπου αναπτύσσεται το ωάριο τεντώνει την επιφάνεια της ωοθήκης. Ή, μπορεί να αισθανθείτε τον πόνο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, όταν υγρό ή αίμα από το ρήγμα του ωοθυλακίου του ωαρίου μπορεί να ερεθίσει την κοιλιακή επένδυση.
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη ιστού έξω από την μήτρα. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση είναι 13 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κοιλιακό πόνο.
Εκτός από τον χρόνιο πόνο στην κοιλιά, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πολύ επώδυνες περιόδους και στειρότητα.
Κύστεις ωοθηκών
Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν το κάνουν, μπορεί να έχετε έναν θαμπό πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς στο πλάι της κύστης. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή αμβλύς και μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.
Μπορεί να αισθανθείτε ξαφνικό, οξύ πόνο εάν η κύστη σκάσει. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο εάν το βάρος της κύστης προκαλεί συστροφή της ωοθήκης.
Έκτοπη κύηση
Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από την μήτρα, συνήθως στη σάλπιγγα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μονόπλευρη πυελική κράμπα.
Εάν υπάρχει ρήξη και αιμορραγία στην περιοχή, μπορεί να εμφανίσετε έντονο, οξύ, ξαφνικό πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.
Πυελική φλεγμονώδης νόσος (PID)
Είναι η φλεγμονή στην λεκάνη συνήθως λόγω σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια. Η PID μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ασυνήθιστη κολπική έκκριση και κακή κολπική οσμή.
Συστροφή ωοθηκών
Η συστροφή των ωοθηκών συμβαίνει όταν η ωοθήκη “τυλίγεται” στους συνδέσμους στήριξής της και υπάρχει απώλεια παροχής αίματος στην ωοθήκη ή τη σάλπιγγα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης.
Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή αμβλύς και μπορεί να είναι συνεχής ή παροδικός. Μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να “μετακινηθεί” ψηλότερα στην κοιλιά.
Συστροφή όρχεως
Συμβαίνει όταν ένας όρχις τυλίγεται γύρω από μια δέσμη ιστών στην κοιλιακή χώρα (σπερματική χορδή). Αυτό μπορεί να διακόψει την κυκλοφορία του αίματος στον όρχι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και πρήξιμο στο όσχεο.
Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, που μπορεί επίσης να προκαλέσει:
Πότε ο πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς είναι σοβαρός
Εάν ο πόνος διαρκεί μία εβδομάδα ή περισσότερο ή εάν επιδεινωθεί σε 1-2 ημέρες και συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Το ίδιο ισχύει και αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω μαζί με τον πόνο:
Ορισμένα σημάδια υποδηλώνουν ότι ο κοιλιακός πόνος συνδέεται με μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.