Από τα εξοπλιστικά μπορεί να ανέβει το ΑΕΠ μέχρι 1,2% υπολογίζουν οι ειδικοί...

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που χειροτερεύει το βράδυ ο βήχας – Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που χειροτερεύει το βράδυ ο βήχας – Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο νυχτερινός βήχας μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς σας, όπως λοίμωξη, αλλεργίες και άσθμα.

Αν έχετε για παράδειγμα λοίμωξη του αναπνευστικού, όταν ξαπλώνετε, οι βλεφαρίδες των πνευμόνων (μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες) μετακινούν πιο αποτελεσματικά τη βλέννα προκαλώντας την αντανακλαστική αντίδραση του βήχα για να επιτευχθεί η απόχρεμψη.

Η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας διευκολύνει το σώμα να χαλαρώσει την παγιδευμένη βλέννα.

Όταν ξαπλώνουμε για να ξεκουραστούμε τη νύχτα, αυτή η θέση μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για το σώμα μας να απομακρύνει με φυσικό τρόπο αυτή τη βλέννα, με αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε μεταρινική σταγόνα – ρινικές εκκρίσεις που συγκεντρώνονται στο πίσω μέρος του λαιμού και προκαλούν αυτόν τον ενοχλητικό βήχα.

Άλλες αιτίες νυχτερινού βήχα

Ο νυχτερινός βήχας μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέων.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο, ερεθίζοντας το πίσω μέρος του λαιμού. Όταν ξαπλώνετε η παλινδρόμηση επιδεινώνεται και μπορεί να βήχετε περισσότερο.

Για να καταπολεμήσετε τον νυχτερινό βήχα που οφείλεται σε παλινδρόμηση, σηκώστε το σώμα σας χρησιμοποιώντας περισσότερα μαξιλάρια για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση βλέννας.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις βήχα περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπνική άπνοια.

Μπορεί επίσης να έχετε νυχτερινό βήχα αν παίρνετε αντιυπερτασικά, τα οποία προκαλούν ξηρό βήχα.

Το βιολογικό μας ρολόι επίσης παίζει ρόλο. Ορισμένα τμήματα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι νωρίς το πρωί, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να αισθάνεστε χειρότερα εκείνες τις ώρες.

Ενώ αυτή η φυσική αντίδραση βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που σας αρρωσταίνουν, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα συμπτώματα της ασθένειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως συμφόρηση, πυρετό και αυξημένο νυχτερινό βήχα.

Πώς θα καταπραΰνετε τον νυχτερινό βήχα

Το πώς θα διαχειριστείτε τον νυχτερινό βήχα, εξαρτάται από το πόσο σοβαρός είναι και τι τον προκαλεί. Αν ο βήχας είναι συνεχής και πολύ έντονος, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές των ειδικών για τη διαχείριση του βήχα τη νύχτα:

Ενυδάτωση

Βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας και την ευκολότερη απόχρεμψη. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονα υγρά. Πίνετε νερό όταν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα.

Αφεψήματα με μέλι και λεμόνι

Ένα τσάι με μέλι και λεμόνι το βράδυ, θα βοηθήσει να «μαλακώσει» ο βήχας. Το μέλι βοηθά στην επικάλυψη του λαιμού και στην πρόληψη του ερεθισμού και του αντανακλαστικού βήχα.

Το λεμόνι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στο βήχα.

Μέλι

Είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα που βοηθάει να μειωθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα του βήχα.

Καραμέλες για τον βήχα

Καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό και διακόπτουν τον επίμονο, οξύ βήχα. Επειδή προκαλούν την παραγωγή σάλιου, καλύπτουν τον λαιμό και μετριάζουν το αίσθημα κνησμού.

Ζεστό ντους

Οι ζεστοί υδρατμοί από το ντους δημιουργούν υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία βοηθά να ανοίξουν οι αεραγωγοί και να χαλαρώσουν οι εκκρίσεις από τη μύτη. Κάντε ένα ζεστό ντους πριν κοιμηθείτε για να ανακουφιστείτε από τον βήχα και να βοηθήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει.

Προσοχή στο τι και πότε τρώτε

Εάν ο νυχτερινός βήχας οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τα βαριά, πικάντικα, λιπαρά γεύματα και μάλιστα αργά το βράδυ, καθώς θα επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας.

Προτιμάτε τις πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές (μπανάνες, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρπούζι, καρότα, αγγούρι, ανανά, και σούπες με ζωμό). Είναι σημαντικό να έχετε ολοκληρώσει το τελευταίο γεύμα τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Αντιόξινα

Στο φαρμακείο θα βρείτε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι τα αντιόξινα, τα οποία θα σάς βοηθήσουν να μειώσετε τον νυχτερινό βήχα που σχετίζεται με την παλινδρόμηση, μειώνοντας την ποσότητα του οξέος που ερεθίζει τον λαιμό και προκαλεί τον βήχα.

Αντιισταμινικά

Βοηθούν στις αλλεργίες και μπορούν να φανούν χρήσιμα στον νυχτερινό βήχα. Στεγνώνουν τη ρινική βλέννα, πράγμα που σημαίνει ότι συγκεντρώνεται λιγότερο υγρό στο πίσω μέρος του λαιμού που ερεθίζει τους ιστούς.

Τοποθετήστε το κεφάλι πιο ψηλά από το σώμα σας

Εάν ο βήχας σας προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μία από τις πιο εύκολες θεραπείες είναι να κοιμάστε με το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά από το σώμα σας.

Έτσι, τα οξέα του στομάχου δεν θα επιστρέφουν προς τα πίσω ερεθίζοντας τον λαιμό και προκαλώντας βήχα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Εάν ο βήχας οφείλεται στην ξηρή ατμόσφαιρα, χρησιμοποιήστε υγραντήρα. Προσπαθήστε να διατηρείτε την υγρασία στο 40% με 50%. Οτιδήποτε πάνω από αυτό, θα μπορούσε να επιδεινώσει τον βήχα ή να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μειώστε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας

Εάν ο βήχας σας οφείλεται σε αλλεργίες, η μείωση των αλλεργιογόνων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή του. Μια καλή συμβουλή είναι να καθαρίζετε και να ξεσκονίζετε τακτικά το σπίτι σας για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης.

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα φίλτρο HEPA για να απαλλαγείτε από τα αλλεργιογόνα στον αέρα.

Αν έχετε κατοικίδια, προσπαθήστε να τα κρατάτε έξω από το υπνοδωμάτιό σας.

Πλένετε επίσης τακτικά τα κλινοσκεπάσματά σας.

Φάρμακα

Ένα σιρόπι για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Η δραστική ουσία δεξτρομεθορφάνη μπλοκάρει το αντανακλαστικό του βήχα, ενώ η ψευδοεφεδρίνη βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση.

Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Εάν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν με τον βήχα σας ή εάν ο βήχας διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε γιατρό.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε εάν παράλληλα με τον βήχα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, ναυτία, συριγμό, υψηλό πυρετό, φλέματα με αίμα, δύσπνοια, πρήξιμο ων ποδιών και των πελμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.