ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου

Γνωρίζατε πως ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%;

Πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, καθώς διηθεί τοπικά και κάνει μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. Το 75% των ασθενών με καρκίνο οισοφάγου παρουσιάζεται με λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος προστατεύει τον οισοφάγο από τον καρκίνο, αλλά δεν είχε γίνει κατανοητός ο τρόπος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.

«Τώρα φαίνεται ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο “συνομιλούν”, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχέση μεταξύ τους», εξηγεί η Δρ Ζούι Παν, επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η οποία εκτιμά ότι η παρούσα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια, μια ανεπαρκής ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων και άλλων παθήσεων.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το συκώτι, ο λιναρόσπορος, το βοδινό κρέας, τα μανιτάρια, η μπανάνα, ο κρόκος του αυγού, τα όσπρια, οι σπόροι κολοκύθας και τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα στρείδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.