ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, ο εγκέφαλος μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης

Η υπόταση ή αλλιώς η χαμηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους λόγω μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, ο εγκέφαλος μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πονοκεφάλων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε άτομα με αφυδάτωση, απώλεια αίματος ή κάποια υποκείμενη νόσο που βλάπτει την κυκλοφορία του αίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπόταση και συναφείς πονοκεφάλους, που συχνά αναφέρονται ως πονοκέφαλοι χαμηλής πίεσης ΕΝΥ.

Πώς είναι ένας πονοκέφαλος υπό υπόταση

Ένας πονοκέφαλος υπότασης συνήθως μοιάζει με θαμπό, παλλόμενο πόνο.

Σε αντίθεση με την ημικρανία, δεν συνοδεύεται πάντα με ναυτία ή οπτικές διαταραχές. Συχνά προκαλείται από την ορθοστασία ή την αλλαγή στάσεων και μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην περίπτωση πονοκεφάλου χαμηλής πίεσης ΕΝΥ, οι ασθενείς συχνά βιώνουν ανακούφιση όταν ξαπλώνουν και επιδεινώνουν τον πόνο, όταν κάθονται ή στέκονται.

Ο πονοκέφαλος εντοπίζεται συνήθως στο πίσω μέρος του κεφαλιού, του λαιμού ή των ώμων, αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο γενικευμένος.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης

Η θεραπεία ενός πονοκεφάλου λόγω χαμηλής πίεσης συχνά εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία:

  • Καφεΐνη: Βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην αύξηση της παραγωγής ΕΝΥ.
  • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση περισσότερων υγρών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, εφόσον η αφυδάτωση είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπόταση.
  • Επισκληρίδιο έμπλαστρο αίματος: Σε περιπτώσεις χαμηλής πίεσης ΕΝΥ που προκαλείται από διαρροή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία που ονομάζεται επισκληρίδιο έμπλαστρο αίματος. Αυτό περιλαμβάνει την έγχυση μικρής ποσότητας αίματος του ασθενούς στη σπονδυλική στήλη για να “σφραγιστεί” η διαρροή και να αποκατασταθεί η κανονική πίεση.
  • Ξεκούραση και κατάκλιση: Για πολλούς ασθενείς, η ανάπαυση και η ξαπλωμένη θέση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπόταση

Η θεραπεία της υπότασης εξαρτάται από τη σοβαρότητά της και την υποκείμενη αιτία. Μερικές κοινές θεραπείες είναι:

  • Αύξηση της πρόσληψης υγρών: Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία υπότασης. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του όγκου του αίματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Διαλύματα ηλεκτρολυτών: Σε περιπτώσεις όπου η αιτία είναι οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών, τα από του στόματος διαλύματα ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι χρήσιμα.
  • Κάλτσες συμπίεσης: Η χρήση αυτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συγκέντρωσης αίματος στα πόδια, μειώνοντας τα συμπτώματα της υπότασης.
  • Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα όπως η φλουδροκορτιζόνη και η μιδοδρίνη μπορούν να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύνοψη

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από υπόταση μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά γενικά αντιμετωπίζεται εύκολα με ενυδάτωση, ξεκούραση. Μερικές φορές, εντούτοις, απαιτούνται ιατρικές παρεμβάσεις, όπως ένα επισκληρίδιο έμπλαστρο αίματος.

Η διαχείριση των υποκείμενων αιτιών της υπότασης είναι απαραίτητη για την πρόληψη αυτών των πονοκεφάλων και τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αντιμετωπίζετε επίμονους πονοκεφάλους ή συμπτώματα υπότασης, συμβουλευτείτε γιατρό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.