ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Δείτε πώς τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Πρόκειται για την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες

Δείτε πώς τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Είναι γνωστό πως οι γυναίκες που έχουν ινομυώματα στη μήτρα ή πάσχουν από ενδομητρίωση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, ωστόσο μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η υστερεκτομή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες.

«Παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής», δήλωσε η Δρ. Barbara Norquist, γιατρός στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson που επικεντρώνεται στη γυναικολογική ογκολογία.

«Οι ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η υστερεκτομή, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της υγείας τους. Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ανησυχητικό εύρημα στη μελέτη τους: Παρότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών για τις λευκές γυναίκες που πάσχουν με ενδομητρίωση, οι αφροαμερικανές δεν είδαν τα ίδια οφέλη μετά από υστερεκτομή.

Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να κατανοήσει τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 1.000 μαύρες γυναίκες και περισσότερες από 2.200 λευκές γυναίκες που είχαν καρκίνο των ωοθηκών, ενώ την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν γυναίκες και των δύο φυλών που δεν είχαν τη νόσο.

Περίπου το 6,4% των μαύρων γυναικών και το 7% των λευκών γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν ενδομητρίωση, ενώ περίπου το 43% των μαύρων γυναικών και το 21% των λευκών γυναικών είχαν ινομυώματα.

«Σχεδόν καμία έρευνα δεν έχει εξετάσει τις εμπειρίες μαύρων γυναικών με ενδομητρίωση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η ενδομητρίωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Holly Harris, επιδημιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson Cancer, στο Σιάτλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για το πώς μεταβλητές, όπως είναι οι ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς και η πρόσβαση σε φροντίδα και θεραπεία, επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών σε όλους τους πληθυσμούς».

Περισσότερες από 236.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν με καρκίνο των ωοθηκών το 2020, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Όπως συμβαίνει με πολλές ακόμη ασθένειες της αναπαραγωγικής υγείας, η έρευνα για την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα υποχρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με το πόσο επιβαρύνει τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Δρ. Elizabeth Swisher, η οποία εργάζεται στο Πρόγραμμα Έρευνας για τον Καρκίνο των Ωοθηκών στο Fred Hutchinson.

«Εξαιτίας αυτού, οι γνώσεις μας για αυτές τις ασθένειες είναι πολύ περιορισμένες, αφήνοντας τους ασθενείς με θεραπείες κατώτερης ποιότητας και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους».

Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν να εξετάζουν τον αντίκτυπο των φυλετικών διαφορών, καθώς και των ινομυωμάτων και της ενδομητρίωσης, στον καρκίνο των ωοθηκών.

«Παρά τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις μαύρες γυναίκες, αυτή η ομάδα έχει την υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο των ωοθηκών», είπε η Harris.

«Ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι φυλετικές διαφορές στην πρόσβαση σε περίθαλψη και θεραπεία επηρεάζουν αυτήν την ανισότητα, είναι κρίσιμος για τη διαμόρφωση στρατηγικών μείωσης του κινδύνου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.