ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Δείτε πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής κατά μία 10ετία

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες μετά από έρευνα

Δείτε πώς θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής κατά μία 10ετία

Οι άνθρωποι που τηρούν αυστηρά μια σειρά παραμέτρων καλής καρδιαγγειακής υγείας, μπορεί να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις παραμέτρους καρδιαγγειακής υγείας, έζησαν έως και εννέα χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Οι βαθμολογίες αφορούν στη συμμόρφωση σε ένα σύνολο συμπεριφορών και παραγόντων υγείας που αναπτύχθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, γνωστών ως Life’s Essential 8.

Αυτές οι παράμετροι ενθαρρύνουν τη μη χρήση προϊόντων καπνού, τη σωματική δραστηριότητα, την υγιεινή διατροφή, τη σωστή ποσότητα ύπνου, τη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.

Προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με τον μεγαλύτερη βαθμό συμμόρφωσης σε αυτές τις μετρήσεις, ζούσαν περισσότερο χωρίς χρόνια νόσο από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Τα νέα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις «ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας για να ζήσετε περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lu Qi, καθηγητής επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για 23.003 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005-2018, συνδέοντάς τα με δεδομένα από τους Εθνικούς Δείκτες Θανάτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες ήταν 20 έως 79 ετών και παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 7,8 ετών.

Χρησιμοποιώντας μια βαθμολογική κλίμακα με ανώτατο όριο το 100, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλές (κάτω από 50), μέτριες (50 έως 79) ή υψηλές (80 και πάνω) βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας για καθεμιά από τις οκτώ παραμέτρους. Υπολόγισαν επίσης μια συνολική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας.

Τα άτομα με τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες, είχαν κατά μέσο όρο 8,9 περισσότερα χρόνια προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 50 ετών από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Τη μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο ζωής φάνηκε να έχουν η χρήση καπνού, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Συγκριτικά με όσους κάπνιζαν περισσότερο, αυτοί που δεν κάπνιζαν έζησαν 7,4 χρόνια περισσότερο. Όσοι κοιμόντουσαν 7-9 ώρες τη νύχτα, έζησαν πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους που κοιμόντουσαν πολύ ή λίγο.

Όσοι ήταν σωματικά δραστήριοι, έζησαν 4,6 χρόνια περισσότερο από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι. Όσοι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα έζησαν 4,9 χρόνια περισσότερο από όσους είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι μια συνολική αξιολόγηση της καρδιαγγειακής υγείας, με βάση αυτούς τους οκτώ παράγοντες», δήλωσε ο Nathan Wong, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Καρδιοπαθειών στο τμήμα καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Περίπου το 42% της αύξησης του προσδόκιμου ζωής αποδόθηκε σε λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.

Αυτό σημαίνει ότι το 58% των ετών ζωής που «κερδήθηκαν» μέσω του καλύτερου προφίλ καρδιαγγειακής υγείας δεν σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε ο Wong, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Δείχνει ότι ο αντίκτυπος της διατήρησης καλής καρδιαγγειακής υγείας επεκτείνεται και σε άλλες αιτίες θανάτου».

Ο Wong είπε ότι τα ευρήματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους για την καρδιαγγειακή τους υγεία μέσω ετήσιων τσεκάπ και χρήσης διαδικτυακών εργαλείων, όπως το My Life Check της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, το οποίο μπορεί να παρέχει μια εξατομικευμένη βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας με βάση το Life’s Essential 8.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει μια καλή εικόνα της καρδιαγγειακής του υγείας από μια τέτοια αξιολόγηση, καθώς και τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές θέλουν μελλοντικά να εξετάσουν το βαθμό στον οποίο άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο.

«Οι πληροφορίες για ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και για κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, όπως είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να τροποποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι βασικές μετρήσεις καρδιαγγειακής υγείας στη συνολική υγεία».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Circulation.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.