ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Δείτε πως το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα

Τι κάνουν τα φλαβονοειδή για την ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή

Δείτε πως το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού στον κόσμο και είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το σκούρο χρώμα του.

Πολύτιμα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Πίνοντας ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι καθημερινά μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά αν δεν πίνετε τσάι, υπάρχουν και άλλες διατροφικές επιλογές που περιέχουν φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και πολλά άλλα.

Τα φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μια μελέτη επί 881 ηλικιωμένων γυναικών (μέση ηλικία 80 ετών) έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή (AAC).

Τι κάνουν τα φλαβονοειδή για την ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή

Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Η ασβεστοποίηση σε αυτήν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας για την άνοια σε όψιμο στάδιο ζωής.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν και υπάρχουν πολλές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, ορισμένες είχαν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες.

Ο ίδιος είπε σχετικά: “Στους περισσότερους πληθυσμούς, μια μικρή ομάδα τροφίμων και ποτών (με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή) συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέρος της συνολικής διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών.

Οι κύριες πηγές είναι συνήθως:

  • πράσινο και μαύρο τσάι
  • βατόμουρα
  • φράουλες
  • πορτοκάλια
  • κόκκινο κρασί
  • μήλα
  • σταφίδες/σταφύλια και
  • μαύρη σοκολάτα”.

Η οικογένεια των φλαβονοειδών

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, όπως οι φλαβαν-3-όλες και οι φλαβονόλες, τα οποία η μελέτη έδειξε ότι φαίνεται να έχουν επίσης σχέση με την AAC. Οι συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών, φλαβαν-3-ολών και φλαβονολών είχαν 36-39% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη AAC.

Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή ολικών φλαβονοειδών της έρευνας και συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν έπιναν τσάι, οι συμμετέχουσες που έπιναν 2-6 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, όπως ο χυμός φρούτων, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, δεν έδειξαν σημαντική ευεργετική συσχέτιση με το AAC.

Φλαβονοειδή: Ωφέλη και πέρα από το τσάι

Αν και το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στην μελέτη (πιθανότατα λόγω της ηλικίας των συμμετεχόντων γυναικών) ο ερευνητής είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα φλαβονοειδή ακόμα αν δεν πίνουν τσάι.

“Από τις γυναίκες που δεν έπιναν μαύρο τσάι, η υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών (χωρίς κατανάλωση τσαγιού) φαίνεται επίσης να προστατεύει από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή από άλλες πηγές, πέρα από το μαύρο τσάι, μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι της AAC”.

Ο ερευνητής, είπε ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν τσάι να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα φλαβονοειδή στη διατροφή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Σε άλλους πληθυσμούς ή ομάδες ανθρώπων, όπως νεαρούς άνδρες ή άτομα από άλλες χώρες, το μαύρο τσάι μπορεί να μην είναι η κύρια πηγή φλαβονοειδών. Η AAC είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας συμβάντων αγγειακής νόσου. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών ενάντια στην AAC, είναι εύκολα επιτεύξιμη στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων”, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.