Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνω των 60 ετών που έπιναν μια «δυνητικά ανθυγιεινή ποσότητα» αλκοόλ είχαν συνήθως καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι βαριοί πότες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη κινητικότητα, αυτοεξυπηρέτηση και λιγότερα προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων μετά από μια επέμβαση σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο ή καθόλου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Vera Guttenthaler, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, στη Γερμανία, «μια εξήγηση είναι ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση, αυξημένη κοινωνικότητα και λιγότερο άγχος».

Παρότι τα ευρήματα αμφισβητήθηκαν από άλλους ακαδημαϊκούς, οι ερευνητές τονίζουν είναι «συναρπαστικά» και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες κάνει τους πότες να αισθάνονται πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ορισμένα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κάθε βράδυ στη μέση ηλικία, μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο κατά δύο χρόνια.

Η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με διάφορους τύπους καρκίνου, ηπατική νόσο, παγκρεατίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) συνιστά στους ενήλικες να πίνουν μέχρι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (η αντιστοιχία στον παρακάτω πίνακα).

Στη νέα τους μελέτη οι γιατροί εξέτασαν τη σχέση της προεγχειρητικής κατανάλωσης αλκοόλ και της ποιότητας ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση σε 628 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο τουλάχιστον μίας ώρας.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα της κατανάλωσης αλκοόλ, τον αριθμό των ποτών που έπιναν κάθε φορά και τα περιστατικά βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.

Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με την κινητικότητα, τον πόνο, το άγχος και τις καθημερινές εργασίες, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο, η εργασία, η κοινωνικοποίηση και ο ελεύθερος χρόνος.

Η διαδικασία έλαβε χώρα πριν την επέμβαση και 180 ημέρες μετά από αυτή.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όσοι έπιναν περισσότερο ανέφεραν καλύτερη γενική υγεία, λιγότερο πόνο ή δυσφορία και είχαν περισσότερες πιθανότητες αυτοεξυπηρέτησης και εκτέλεσης συνηθισμένων δραστηριοτήτων σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ή κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, όσοι έπιναν περισσότερο ανέφεραν σημαντικά καλύτερη κινητικότητα, αυτοφροντίδα και εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων από τους ασθενείς που έπιναν μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Η κ. Guttenthaler πρόσθεσε: «Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που καταναλώνουν δυνητικά ανθυγιεινές ποσότητες αλκοόλ, αναφέρουν ότι κάποιες πτυχές της ποιότητας ζωής τους είναι καλύτερες, σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν πολύ λίγο».

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τις διαφορές στην ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά όχι την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ή τις συννοσηρότητες.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο Euroanaesthesia, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ίδιο συνέδριο, η αρωματοθεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση μετεγχειρητικών αναλγητικών φαρμάκων.

Η προκαταρκτική αμερικανική μελέτη, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, προτείνει τη χρήση αιθέριων ελαίων για τη μείωση της χορήγησης οπιοειδών στο μισό μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ εξέτασαν δεδομένα για 25 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρωματοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαπίστωσαν ότι η συνολική χρήση οπιοειδών τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση ήταν 50% χαμηλότερη μεταξύ εκείνων που έλαβαν αρωματοθεραπεία, ενώ και τα επίπεδα άγχους τους ήταν χαμηλότερα.