Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο μέσος Βρετανός πιστεύει ότι μια μεγάλη μερίδα του «fish and chips» δίνει 388 θερμίδες, ενώ η αλήθεια είναι ότι προσεγγίζει τις 1.000.
Εάν μάλιστα προστίθενται καρυκεύματα όπως κέτσαπ και σάλτσες, οι θερμίδες αυξάνονται ακόμη περισσότερο.
Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.500 ενήλικες, αποκάλυψε επίσης ότι οι Βρετανοί κρίνουν λάθος πόσο επιβλαβής είναι η σοκολάτα, η πίτσα, ακόμη και το κρασί για την περίμετρο της μέσης τους.
Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι μια τυπική μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει μόνο 187 θερμίδες, ενώ έχει 236.
Πιστεύουν επίσης ότι ένα κομμάτι πίτσα πεπερόνι με αφράτη ζύμη δίνει 210 θερμίδες, ενώ η αλήθεια είναι ότι δίνει 505!
Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί δίνει 184 θερμίδες, παρά το γεγονός ότι οι ενήλικες πιστεύουν πως δίνει 115, ενώ μια μπύρα τύπου λάγκερ δίνει 194, σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες 146.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επιδημία παχυσαρκίας καθώς διατίθενται «τόσες πολλές πλούσιες σε θερμίδες τροφές και πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά πόσες θερμίδες περιέχουν».
Τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από την εφαρμογή υπολογισμού θερμίδων MyFitnessPal, δείχνουν ότι οι Βρετανοί υποτιμούν πόσες θερμίδες έχουν τα τρόφιμα κατά τουλάχιστον 30%, σε σύγκριση με τον μέσο πραγματικό αριθμό θερμίδων για το φαγητό τους στη βάση δεδομένων τους.
Μία κλασική επιλογή των Βρετανών για μεσημεριανό (ψητή πατάτα με τυρί και φασόλια) δίνει 433 θερμίδες, ενώ πιστεύουν ότι δίνει μόλις 274 θερμίδες.
Και όσοι πιστεύουν ότι η σαλάτα του Καίσαρα αποτελεί υγιεινή επιλογή, ίσως σοκαριστούν όταν ανακαλύψουν ότι δίνει 508 θερμίδες, ενώ πιστεύουν ότι δίνει 298.
Ένα σάντουιτς με γαρίδες και μαγιονέζα και ένα κομμάτι τυρί τσένταρ δίνουν 100 θερμίδες περισσότερες από αυτές που πιστεύουν οι Βρετανοί.
Ακόμη και όσοι προσέχουν την διατροφή τους όμως, πιστεύουν ότι οι αγαπημένες τους υγιεινές τροφές έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από την πραγματικότητα.
Θεωρούσαν δηλαδή ότι το αβοκάντο δίνει 149 θερμίδες, λιγότερες από τις μισές από τις πραγματικές του θερμίδες που είναι 322, και ότι δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο δίνουν 107 θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα δίνουν 188.
Αναφορικά με τα σνακ, οι ερωτηθέντες πίστευαν ότι 100 γραμμάρια ποπ κορν με ζάχαρη είχαν μόλις 289 θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα έχουν 417.
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα υποτίμησαν τις θερμίδες και των βραδινών γευμάτων, εκτιμώντας ότι μια μερίδα κοτόπουλο Tikka Masala (ινδική συνταγή για κοτόπουλο με μπαχαρικά και κρέμα γάλακτος) δίνει 820 θερμίδες, αντί για 1.067.
Πίστευαν επίσης ότι ένα τσίζμπεργκερ δίνει 265 θερμίδες, ενώ δίνει 364.
Ένα μπράουνι σοκολάτας δίνει σχεδόν 600 θερμίδες, αλλά ο μέσος Βρετανός υπολογίζει ότι έχει μόλις 441.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 63% των κατοίκων να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, είπε ότι δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Ο υπολογισμός των θερμίδων είναι δύσκολος, ειδικά όταν κάποιες θερμίδες δεν είναι φαίνονται (όπως το λίπος στα ψάρια και τα πατατάκια)».
Παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα αναφορικά με την εκτίμηση των θερμίδων, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) εξακολουθούν να προσπαθούν να μετρούν τις θερμίδες σε καθημερινή βάση – αλλά επτά στους δέκα θα κάνουν μια εκτίμηση αντί να τις ελέγξουν στις ετικέτες των μενού.