Η σωστή συντήρηση των τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ασφαλούς διατροφής και γι’ αυτό τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο.
Για πόσο καιρό όμως είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε και πότε είναι προτιμότερο να μπει στην κατάψυξη;
Σύμφωνα με ενημερωτικό οδηγό που είχε εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πριν από λίγα χρόνια, ως ευαλλοίωτα τρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας, επομένως συμβάλλουν στην γρήγορη ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι, μεταξύ άλλων:
Τα τρόφιμα αυτά πρέπει πάντοτε να συντηρούνται σε ψυχρό περιβάλλον (έως 5 βαθμούς Κελσίου). Υπάρχουν, όμως, και άλλα που τα βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η διάρκεια φύλαξης
Πόσο καιρό όμως μπορούμε να έχουμε με ασφάλεια τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο; Ο ΕΦΕΤ συνιστά τους εξής χρόνους διατήρησης:
Στη συντήρηση (1 έως 5 βαθμοί Κελσίου)
Στην κατάψυξη (-18 βαθμοί Κελσίου)
Για να έχει, όμως, το ψυγείο τη σωστή θερμοκρασία και να συντηρεί σωστά τα τρόφιμα, πρέπει να προσέχετε πως τα τοποθετείτε. Ο ΕΦΕΤ τονίζει τα εξής:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.