Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ειδικότερα, Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ορμόνες αντισύλληψης είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.
Τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, που βασίζονται σε σχεδόν 600.000 γυναίκες, διαλύουν τις ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του χαπιού στην ψυχική υγεία.
Χιλιάδες γυναίκες αποφεύγουν τα αντισυλληπτικά επειδή φοβούνται ότι μπορεί να τους προκαλέσουν δυσάρεστες αλλαγές στη διάθεση, άγχος και κατάθλιψη.
Εκτός από το χάπι, οι μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν επίσης το κολπικό διάφραγμα, το σπιράλ και το έμπλαστρο.
Μία στις έξι γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ παίρνουν χάπι, την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης.
Το αντισυλληπτικό χάπι απελευθερώνει οιστρογόνα και προγεστερόνη που αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία. Μεταβάλει την ορμονική ισορροπία του σώματος, έτσι ώστε οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάρια.
Το έμπλαστρο ή διαδερμικό αντισυλληπτικό (patch) είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο που κολλά στο δέρμα και περιέχει τις ορμόνες του αντισυλληπτικού χαπιού, οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες απελευθερώνονται αργά στο σώμα μέσω του δέρματος. Λειτουργεί όπως το χάπι, δηλαδή εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, μόνο που δεν χρειάζεται να λαμβάνεται κάθε μέρα αλλά να πρέπει να το αλλάζετε κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, ενώ την τέταρτη δεν πρέπει να το βάζετε καθόλου.
Ο δακτύλιος είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό μαλακό δαχτυλίδι που εισάγεται στο ανώτερο τμήμα του κόλπου. Απελευθερώνει τις γνωστές ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη), όπως και το χάπι. Φοριέται στο εσωτερικό του κόλπου για 21 ημέρες και στη συνέχεια αφαιρείται για 7 ημέρες.
Άλλες μέθοδοι απελευθερώνουν προγεστερόνη στο αίμα, αποτρέποντας την ωορρηξία.
Πολλές γυναίκες ωστόσο, έχουν αναφέρει προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τη χρήση αυτών των μεθόδων αντισύλληψης.
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα ποσοστά αλλαγών της διάθεσης, κατάθλιψης και αυτοκτονίας με το χάπι και άλλες μεθόδους με ορμόνες αντισύλληψης.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών του φύλου, ιδιαίτερα της προγεστερόνης, επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία και την επεξεργασία των συναισθημάτων.
Οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν χρησιμοποιήσει ορμόνες αντισύλληψης για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ οι άλλες όχι.
Η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά αυτοκτονιών για την περίοδο 2017-19.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ακολουθούσαν άλλες μορφές αντισύλληψης, είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.
Μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν ορμόνες αντισύλληψης, έγιναν 344 απόπειρες αυτοκτονίας. Από τις γυναίκες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν 474.
Τα ποσοστά ήταν ίδια μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15 έως 19 ετών, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούσαν ή όχι ορμόνες αντισύλληψης.
Ωστόσο, τα ποσοστά αυτοκτονιών ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που λάμβαναν αντισυλληπτικά στις ηλικίες 20-24 και 25-29 ετών.
Η Δρ. Toffol είπε: «Οι γυναίκες, ειδικά οι νεότερης ηλικίας, έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων από τους άνδρες ίδιας ηλικίας.
«Πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμόνες αντισύλληψης, αναφέρουν ως παρενέργεια τις αλλαγές στη διάθεσή τους».