ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Δείτε πού οφείλεται ο ξηρός βήχας μαζί με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και υγρού βήχα

Δείτε πού οφείλεται ο ξηρός βήχας μαζί με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος

Ο ξηρός βήχας, εν αντιθέσει με τον υγρό, συχνά υποδηλώνει υποκείμενες καταστάσεις υγείας που απαιτούν προσοχή, και μάλιστα αν συνοδεύεται από πόνο ή σφίξιμο στο στήθος μπορεί να είναι ανησυχητικός.

Ο πόνος ή το σφίξιμο στο στήθος, όταν συνδυάζεται με ξηρό βήχα, μπορεί να υποδηλώνει από μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού έως ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως βρογχίτιδα ή ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και υγρού βήχα

Ο ξηρός βήχας είναι συνήθως μη παραγωγικός, που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί βλέννα ή φλέγμα. Συνήθως γίνεται αισθητός ως πιο ερεθιστικός στον λαιμό και σχετίζεται με ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες ή ερεθιστικά στον αέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο υγρός βήχας, γνωστός και ως παραγωγικός βήχας, παράγει βλέννα ή φλέγμα και συχνά εμφανίζεται σε λοιμώξεις, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Ο υγρός βήχας είναι γενικά ενδεικτικός της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλει τη βλέννα από την αναπνευστική οδό.

Πού οφείλεται ο ξηρός βήχας μαζί με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος

  • Βρογχίτιδα: Η φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων μπορεί να οδηγήσει σε επίμονο ξηρό βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δυσφορία.
  • Ιογενείς λοιμώξεις: Τα κοινά κρυολογήματα, η γρίπη και οι ιοί του αναπνευστικού είναι συχνοί “ένοχοι”. Αυτοί οι ιοί μπορεί να ερεθίσουν την αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε ξηρό βήχα.
  • Άσθμα: Το άσθμα μπορεί να προκαλέσει ξηρό βήχα (ειδικά κατά τη διάρκεια εξάρσεων), που συνοδεύεται από σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Παλινδρόμηση οξέος: Το οξύ από το στομάχι μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, προκαλώντας χρόνιο ξηρό βήχα και μερικές φορές δυσφορία στο στήθος.
  • Καρδιολογικά προβλήματα: Καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, οδηγώντας σε επίμονο βήχα και πόνο στο στήθος.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε βήχα με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε πολλά υγρά, για να διατηρήσετε τον λαιμό σας υγρό και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Η προσθήκη υγρασίας στον αέρα του (εσωτερικού) χώρου που βρίσκεστε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ξηρού βήχα.
  • Δοκιμάστε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή: Τα κατασταλτικά του βήχα ή οι παστίλιες για τον λαιμό μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
  • Αποφύγετε τα ερεθιστικά: Μείνετε μακριά από καπνό, έντονα αρώματα ή αλλεργιογόνα, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον βήχα.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από μερικές ημέρες ή επιδεινωθούν, συνιστάται ιατρική αξιολόγηση.

Ποια συμπτώματα θεωρούνται επείγουσας ανάγκης

Αν και ο ξηρός βήχας και ο πόνος στο στήθος συχνά δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά, ορισμένα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα:

  • Σοβαρή δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με βήχα.
  • Βήχας με αίμα ή αποχρωματισμένη βλέννα.

Πόνος στο στήθος που «ακτινοβολεί» στα χέρια, την πλάτη ή τον αυχένα, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για τον βήχα ή τον πόνο στο στήθος

Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν:

  • Ο βήχας διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες χωρίς βελτίωση.
  • Με τη σωματική δραστηριότητα αισθάνεστε επιδείνωση του πόνου ή του σφιξίματος στο στήθος.
  • Ο βήχας συνοδεύεται από απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις ή επίμονη κόπωση.
  • Παρατηρήσετε αλλαγή στα πτύελά σας, όπως αίμα ή πύον.

Σύνοψη

Ο ξηρός βήχας και ο πόνος ή σφίξιμο στο στήθος μπορεί να σηματοδοτούν διάφορες καταστάσεις, που κυμαίνονται από ήπιες λοιμώξεις έως πιο σοβαρές ασθένειες.

Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών υποκείμενων προβλημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, είναι πάντα σώφρον να πάτε σε γιατρό ή νοσοκομείο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.