ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Δείτε σε τι διαφέρει το έμφραγμα από την καρδιακή ανεπάρκεια

Οι διαφορετικοί τύποι καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες

Δείτε σε τι διαφέρει το έμφραγμα από την καρδιακή ανεπάρκεια

Το έμφραγμα και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τον οργανισμό. 

Ωστόσο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι το ίδιο πράγμα και υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Τι είναι το έμφραγμα

Ένα έμφραγμα είναι όταν η επαρκής ροή αίματος εμποδίζεται να φτάσει σε μια περιοχή της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί σε αυτήν την περιοχή δεν λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Όταν μια καρδιακή προσβολή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο καρδιακός ιστός μπορεί να καταστραφεί και ακόμη και να αρχίσει να πεθαίνει.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες των οργάνων και των ιστών του σώματος.

Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων καρδιακής ανεπάρκειας, η πιο κοινή είναι η αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν επηρεάζεται η πλευρά της καρδιάς, που αντλεί αίμα πλούσιο σε οξυγόνο έξω από την καρδιά προς τους ιστούς του σώματος. Υπάρχουν δύο τύποι αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας:

Συστολική. Η συστολική ανεπάρκεια ονομάζεται επίσης καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Συμβαίνει όταν η αριστερή κοιλία δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά για να μετακινήσει το αίμα έξω από την καρδιά και στην κυκλοφορία.

Διαστολική. Η διαστολική ανεπάρκεια ονομάζεται επίσης καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Είναι όταν η αριστερή κοιλία έχει γίνει δύσκαμπτη και δεν μπορεί να χαλαρώσει ανάμεσα στους καρδιακούς παλμούς, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γεμίσει σωστά με αρκετό αίμα.

Δεξιά και αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια

Η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει την πλευρά της καρδιάς, που λαμβάνει αίμα φτωχό σε οξυγόνο από το σώμα. Στη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα στους πνεύμονες για να λάβει οξυγόνο.

Η αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν και οι δύο πλευρές της καρδιάς επηρεάζονται από καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Συμβαίνει όταν το αίμα που επιστρέφει στην καρδιά συσσωρεύεται, προκαλώντας συμφόρηση ή πρήξιμο (οίδημα) σε διάφορα μέρη του σώματος.

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια στην αριστερή πλευρά, στη δεξιά πλευρά ή και στις δύο πλευρές της καρδιάς σας. Είναι μια προοδευτική κατάσταση, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα συχνά γίνονται πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας
Τώρα που ορίσαμε το έμφραγμα και την καρδιακή ανεπάρκεια, ας αναλύσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ τους. Θα εστιάσουμε στις αιτίες, τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Αιτίες

Το έμφραγμα προκαλείται από πλήρη ή μερική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Η καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως προκαλείται από καταστάσεις που βλάπτουν την καρδιά ή την αναγκάζουν να εργαστεί σκληρότερα για την άντληση αίματος.

Αιτίες εμφράγματος

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή αιτία εμφράγματος. Με αυτήν την πάθηση, μια ουσία που ονομάζεται πλάκα έχει συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται, οι στεφανιαίες αρτηρίες στενεύουν. Κομμάτι πλάκας μέσα σε μια στεφανιαία αρτηρία μπορεί να αποσπαστεί, προκαλώντας σχηματισμό θρόμβο αίματος. Αυτός ο θρόμβος μπορεί να διαταράξει τη ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών, οδηγώντας σε έμφραγμα.

Μια λιγότερο συχνή αιτία εμφράγματος είναι ένα ξαφνικό σφίξιμο (σπασμός) των στεφανιαίων αρτηριών, το οποίο μπορεί επίσης να περιορίσει τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω σοβαρού σωματικού ή συναισθηματικού στρες, ακραίου κρυολογήματος ή χρήσης ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη.

Αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας

Οι διαφορετικοί τύποι καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες:

Συστολική ανεπάρκεια: Η συστολική ανεπάρκεια προκαλείται συχνά από χρόνιες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία ή βλάβη της καρδιάς. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • στεφανιαία νόσος
  • βλάβη από προηγούμενο έμφραγμα
  • αρρυθμίες
  • προβλήματα καρδιακής βαλβίδας

Διαστολική ανεπάρκεια: Η διαστολική ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις που αναγκάζουν την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα. Όταν συμβεί αυτό, ο ιστός της καρδιάς μπορεί να σκληρύνει. Οι αιτίες της διαστολικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • υψηλή πίεση του αίματος
  • διαβήτης
  • παχυσαρκία

Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια: Η δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια ακολουθεί την αριστερή. Καθώς η αριστερή πλευρά της καρδιάς εξασθενεί, το αίμα επανέρχεται στη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα αυτή να εργάζεται σκληρότερα. Άλλες αιτίες:

  • συγγενείς καρδιακές παθήσεις
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • πνευμονική εμβολή

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί επίσης να διαφέρουν.

Συμπτώματα εμφράγματος

Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός σε ένταση. Μπορεί να τον αισθάνεστε σαν πίεση ή σαν μια αίσθηση πληρότητας ή συμπίεσης στο στέρνο.

Ο πόνος από έμφραγμα μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες περιοχές, όπως:

  • χέρια
  • ώμους
  • πλάτη
  • λαιμό ή σαγόνι

Άλλα συμπτώματα:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • κρύος ιδρώτας
  • αίσθημα ζάλης
  • ναυτία ή έμετος
  • ασυνήθιστο επίπεδο κόπωσης

Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας

Η δύσπνοια είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα. Όταν η καρδιά δεν παρέχει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο σώμα, οι πνεύμονες εργάζονται σκληρότερα για να λάβουν επιπλέον οξυγόνο.

Οι διαφορετικοί τύποι καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Μερικά επιπλέον συμπτώματα της αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας είναι:

  • αισθήματα αδυναμίας ή κόπωσης
  • βήχας
  • πρόβλημα συγκέντρωσης
  • νύχια ή χείλη που έχουν μπλε απόχρωση (κυάνωση)
  • να μην μπορείς να κοιμηθείς σε οριζόντια θέση
  • πρήξιμο των κάτω άκρων

Εκτός από τη δύσπνοια, άλλα συμπτώματα της δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι:

  • απώλεια της όρεξης
  • κοιλιακό άλγος
  • ναυτία
  • πρήξιμο στα κάτω άκρα ή στην κοιλιά
  • ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • συχνοουρία

Τα άτομα που έχουν αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα τόσο δεξιάς όσο και αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας.

Πόσο καιρό μπορείτε να ζήσετε με καρδιακή ανεπάρκεια

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 57% των ατόμων με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια έζησε για 5 χρόνια και σχεδόν το 35% έζησε για 10 χρόνια.

Ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής μετά από έμφραγμα

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί έμφραγμα χάνουν 16 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής τους.

Τι συμβαίνει πρώτα, το έμφραγμα ή η καρδιακή ανεπάρκεια;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γενικά, το έμφραγμα έρχεται πρώτο. Το έμφραγμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.