Αν γυμνάζεστε, ενδεχομένως να έχετε βιώσει το μυρμήγκιασμα που προκαλεί στα πόδια η άρση βαρών.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μετατροπής των υδατανθράκων σε γαλακτικό οξύ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια λόγω της πτώσης των επιπέδων οξυγόνου.
Τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνουν ταχύπνοια, σύγχυση, πόνο στην κοιλιακή χώρα, εφίδρωση και ναυτία και συνιστούν τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην έντονη σωματική καταπόνηση, όταν οι μυς έχουν ξεμείνει από ενέργεια και πονάνε.
Δεν πρέπει λοιπόν να σας ανησυχούν, καθώς πρόκειται για σημάδια ότι πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να δώσετε χρόνο στους μυς να ξεκουραστούν για να επανέλθουν.
Οι αθλητές είναι συνηθισμένοι σε αυτή την αντίδραση και εκπαιδεύουν το σώμα τους να ανέχεται υψηλές ποσότητες γαλακτικού οξέος.
Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει το επίπεδο γαλακτικού οξέος που παράγεται από το σώμα σε καταστάσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, η αναιμία και η χρήση φαρμάκων.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος μπορεί να είναι και ένδειξη μια κατάστασης που λέγεται γαλακτική οξέωση, η οποία αποτελεί παρενέργεια της λήψης αντιδιαβητικών φαρμάκων (μετφορμίνη). Τα φυσιολογικά επίπεδα γαλακτικού οξέος κυμαίνονται από 4,5 έως 19,8 mg/dL.
Στις επιπτώσεις του υπερβολικού γαλακτικού οξέος στο αίμα περιλαμβάνονται η απώλεια της κινητικότητας και η μυϊκή δυσκαμψία, ο βαθμός της οποίας είναι ανάλογος με την ποσότητα γαλακτικού οξέος που παράγεται ως αποτέλεσμα της έντασης της σωματικής δραστηριότητας.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την καταπόνηση των μυών και να βελτιώσετε τον ρυθμό επαναφοράς τους:
Ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο μέσω της πρόσληψης επαρκούς ποσότητας νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια) και τροφών που περιέχουν νερό. Έτσι προλαμβάνετε την αφυδάτωση, την υπερβολική εφίδρωση, την κούραση και τις κράμπες στην κοιλιά, κοινά συμπτώματα της υπερβολικής συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος.
Διατάσεις πριν την άσκηση: Οι διατάσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος και κάμπτουν του μυς προετοιμάζοντας το σώμα για να ανταποκριθεί καλύτερα στην έντονη άσκηση. Μετά την άσκηση μπορείτε να τοποθετήσετε επιθέματα πάγου στους καταπονημένους μυς, να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μασάζ για να επανέλθετε.
Αυξήστε την ένταση σταδιακά: Εάν ξεκινήσετε γυμναστήριο με εντατικές προπονήσεις, σε λίγες μέρες θα νιώθετε έντονους μυϊκούς πόνους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με ήπια άσκηση, π.χ. αερόβια, και να αυξήσετε σταδιακά την ένταση. Έτσι θα προστατευθείτε από μυϊκούς πόνους και πιθανούς τραυματισμούς.
Θρεπτικά συστατικά: Μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή. Ειδικά οι πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά για την αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ηλεκτρολύτες όπως το μαγνήσιο και το κάλιο συμβάλλουν στη μείωση της μυϊκής κόπωσης.
Ξεκούραση: Χρειάζεστε λίγες μέρες άσκησης χαμηλής έντασης για να ανακάμψουν οι μυς σας. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να απομακρύνει τα κύτταρα γαλακτικού οξέος και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού πριν αρχίσετε ξανά τις ασκήσεις υψηλής έντασης.