Ο υπερβολικός ύπνος είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και μετά από 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα.
“Ο υγιεινός ύπνος περιλαμβάνει τρία σημαντικά πράγματα: Το ένα είναι το πόσες ώρες κοιμάσαι, το δεύτερο είναι η ποιότητα του ύπνου και το τρίτο είναι το κατά πόσο σταθερό πρόγραμμα ύπνου έχετε.
Εάν κοιμάστε περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα και δεν αισθάνεστε ανανεωμένοι, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα”, λέει ειδική σε θέματα ύπνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
Οι ατομικές ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και άλλους παράγοντες, όπως τυχόν ασθένεια, το άγχος ή τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.
Οι ειδικοί γενικώς συνιστούν στους μαθητές να κοιμούνται 9 ώρες τη νύχτα και οι έφηβοι να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες. Οι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν μόνο 7 ώρες.
Για μερικούς ενήλικες, όμως, είναι φυσιολογικές οι 10-12 ώρες ύπνου τη νύχτα και όχι λόγω ιατρικής πάθησης, αλλά λόγω της φυσικής βιολογικής τους προδιάθεσης.
Γιατί κοιμάμαι τόσο πολύ;
Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ύπνο από το συνηθισμένο για τους ακόλουθους φυσικούς λόγους:
- αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
- άγχος
- jet lag
- κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση
Ψυχική υγεία
Οι παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολικό ύπνο. Παρατηρείται στο 15% των ατόμων με κατάθλιψη, σύμφωνα με την Michelle Drerup, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic.
Διαταραχές ύπνου
Οι διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου και η ναρκοληψία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολικό ύπνο:
Η υπνική άπνοια (αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) είναι μια κοινή αιτία υπερβολικού ύπνου.
Τα άτομα με ναρκοληψία μπορεί ξαφνικά να αποκοιμηθούν χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατακερματισμένο νυχτερινό ύπνο.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να υποβληθείτε ενδεχομένως σε μια μελέτη ύπνου.
Διατροφή
Οι διατροφικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον υπερβολικό ύπνο. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β με τον υπερβολικό ύπνο. Και η κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ ή κάπνισμα) συνδέεται επίσης με τον υπερβολικό ύπνο, όπως και η παχυσαρκία.
Φάρμακα
Τέλος, η λήψη ή η απόσυρση από ορισμένα φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό ύπνο.
Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση περιλαμβάνουν:
- φάρμακα για την αλλεργία
- αντικαταθλιπτικά
- φάρμακα για το άγχος
- χάπια για την αρτηριακή πίεση
- μυοχαλαρωτικά
- οπιοειδή
- φάρμακα κατά της κρίσης ή επιληψίας
- φάρμακα για το Πάρκινσον
- θεραπείες για τον καρκίνο