Δεδομένου ότι το νερό είναι συνήθως διαυγές, πολλοί νομίζουν ότι είναι πάντα πεντακάθαρο. Ωστόσο, σε οποιοδήποτε δοχείο νερού μπορεί να αναπτυχθούν βακτηρίδια, εάν δεν το καθαρίζετε καλά μια στο τόσο.
Δείτε τι συνιστούν οι ειδικοί για την σωστή συντήρηση των δοχείων νερού και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνετε.
Το εβδομαδιαίο πλύσιμο είναι το καλύτερο
Η Hannah Newman, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο Lenox Hill Hospital, συνιστά να αδειάζετε και να πλένετε το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό τουλάχιστον κάθε 1-2 εβδομάδες, για να αποτρέψετε τη δημιουργία βακτηρίων, μούχλας ή άλγης.
Ειδικά την κανάτα με φίλτρο, θα πρέπει να την καθαρίζετε κάθε φορά που αλλάζετε το φίλτρο, με τη συχνότητα που αναφέρουν οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Πώς πλένουμε το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό
Ακολουθήστε τα βήματα που συνιστούν οι ειδικοί:
Η Newman συνιστά να κρατάτε το δοχείο με το νερό μακριά από πράγματα που θα μπορούσαν να το μολύνουν. Για παράδειγμα, αν έχετε ωμό κρέας στον πάγκο της κουζίνας, μην τοποθετείτε το μπουκάλι με το νερό ακριβώς δίπλα της.
Εάν το νερό στο μπουκάλι τελειώνει, η Newman επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να τελειώσετε πρώτα ό,τι έχει απομείνει και να το πλύνετε γρήγορα πριν το ξαναγεμίσετε, αντί να συνεχίσετε να προσθέτετε νερό σε ό,τι έχει απομείνει.
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πλένετε καλά το μπουκάλι ή την κανάτα με το νερό
Η Katia Martinez, ειδικός επικοινωνίας για την υγεία στο Division of Foodborne, Waterborne, and Environmental Diseases του CDC, λέει ότι εάν δεν πλύνετε το δοχείο με το νερό και δεν αντικαταστήσετε το φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, βακτήρια, μύκητες και αμοιβάδες μπορούν να δημιουργηθούν, να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Αυτά τα μικρόβια θα σχηματίσουν ένα βιοφίλμ στο εσωτερικό του δοχείου, που τα βοηθά να επιβιώσουν. Στα μάτια σας, θα μοιάζει απλώς με γλίτσα.
Ωστόσο, αυτή η γλίτσα είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα μικροβίων που ζουν μαζί, είπε η Martinez.
“Ένα βιοφίλμ απελευθερώνει μια γλοιώδη ουσία που μοιάζει με κόλλα και επιτρέπει στα μικρόβια να κολλήσουν στις επιφάνειες. Η γλίτσα κρατά τις χημικές ουσίες επεξεργασίας του νερού μακριά από τα μικρόβια, κάτι που τα βοηθά να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν”, επισήμανε.
Ο Martin Bucknavage, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων στο Penn State Department of Food Science, είπε ότι εάν δεν φροντίζετε το μπουκάλι νερού σας, τα λεπτά στρώματα βιοφίλμ, που μπορεί να περιλαμβάνουν μούχλα ή άλγη, μπορούν να αναπτυχθούν και να πυκνώσουν.
Μπορεί ακόμη και να συσσωρευτούν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τα δείτε με γυμνό μάτι και πιθανότατα θα αρχίσει να μυρίζει επίσης.
Μπορούν τα βακτήρια στο δοχείο νερού να προκαλέσουν ασθένειες;
Σύμφωνα με την Newman, οι τύποι βακτηρίων που συσσωρεύονται σε μια κανάτα νερού θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και ενδεχομένως να σας κάνουν να αρρωστήσετε.
Σύμφωνα με το CDC, τα υδατογενή μικρόβια, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες, προκαλούν συνήθως συμπτώματα όπως έμετο ή διάρροια σε περίπτωση κατάποσης. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τα μάτια ή το δέρμα.
Ωστόσο, ο Martinez είπε ότι οι πιθανότητες να εκτεθείτε σε αυτά τα βακτήρια και να αρρωστήσετε από το πόσιμο νερό είναι μικρές σε σύγκριση με την έκθεση με άλλους τρόπους.
Ο ίδιος είπε ότι ο κίνδυνος έκθεσης είναι υψηλότερος όταν το νερό:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.