Τα τριγλυκερίδια είναι βασικά λιπίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τελικά αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα.
Τα τριγλυκερίδια του λίπους των τροφών διασπώνται στο έντερο και στη συνέχεια μεταφέρονται στο ήπαρ, όπου αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είτε χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας είτε αποθηκεύονται ως λίπος.
Σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τα τριγλυκερίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Όσο μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς αποτελούν σημαντικό παράγοντα της καρδιαγγειακής υγείας.
Η διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο προκειμένου να κρατήσει κανείς σε χαμηλά επίπεδα τα τριγλυκερίδια στο αίμα του.
Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε ή/και να περιορίσετε σημαντικά προκειμένου να το πετύχετε:
Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί
Προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αντί αυτών σε κονσέρβα, καθώς έχουν πολύ λάδι
Αποφεύγετε την καρύδα, η οποία έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών
Όταν τρώτε πολλές πλούσιες σε άμυλο τροφές, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα δημητριακά, το σώμα μετατρέπει το άμυλο σε τριγλυκερίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλετε από τη διατροφή σας, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε
Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι οι σφολιάτες και τα άλλα προϊόντα ζύμης, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
Αποφεύγετε ή περιορίστε στο ελάχιστο το λιπαρό κρέας
Τα φρούτα είναι απαραίτητα για την υγεία. Αν έχετε όμως υψηλά τριγλυκερίδια, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις 2-3 μερίδες ημερησίως, καθώς περιέχουν σάκχαρα