Ένας ειδικός από τις ΗΠΑ, τονίζει πώς το να παίρνετε κάποιο από τα νέα φάρμακα για αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη, προκειμένου να χάσετε το περιττό βάρος από μόνο του δεν αρκεί.
«Μία συνηθισμένη παρανόηση με αυτά τα φάρμακα είναι ότι αποτελούν κάποιο μαγικό ελιξίριο καλής υγείας και ότι δεν έχει σημασία τι τρώνε όσοι τα παίρνουν. Αυτό απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα», λέει ο Dr. Jaime Almondoz, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern (UTSW).
Η τυπική δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά υπερεπεξεργασμένα, πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Συχνά έχει έλλειψη σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, εξηγεί.
Όσοι παίρνουν φάρμακα για αδυνάτισμα μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές παρενέργειες, εάν δεν τρέφονται υγιεινά, συνεχίζει.
Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:
- Απώλεια μυϊκής μάζας
- Κόπωση
- Υποθρεψία (μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ή θερμίδων)
Οι ασθενείς μπορεί να έχουν επίσης γαστρεντερικές παρενέργειες στα φάρμακα, όπως φούσκωμα, ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα.
Όπως επισημαίνει ο Dr. Almondoz, όσοι προετοιμάζονται για βαριατρική επέμβαση πρέπει να κάνουν πολλές συνεδρίες με διαιτολόγο, για να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής γι’ αυτούς.
Ανάλογη προϋπόθεση δεν τίθεται για όσους πρόκειται να πάρουν νέα φάρμακα για αδυνάτισμα. Εν τούτοις, οι ασθενείς έχουν με αυτά απώλεια βάρους εφάμιλλη με εκείνη που επιτυγχάνεται με μία βαριατρική επέμβαση.
Τι χρειάζονται οι ασθενείς
Μερικά απλά βήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων σε όσους παίρνουν φάρμακα για αδυνάτισμα, επισημαίνει ο Dr. Almondoz.
Αυτά είναι:
- Αποφυγή των τηγανητών τροφίμων και των τροφίμων με πολλά λιπαρά
- Περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών με ανθρακικό, αλκοόλ και πικάντικων τροφίμων
- Κατανάλωση μικρότερων γευμάτων
- Επίγνωση των μηνυμάτων κορεσμού της πείνας από τον οργανισμό τους
- Ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου για υποθρεψία
Οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για αδυνάτισμα πρέπει επίσης να ζητούν από τον γιατρό τους παραπομπή σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, για να είναι βέβαιοι ότι η διατροφή τους καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού τους, προσθέτει ο καθηγητής.
Η διατροφή τους πρέπει να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για καλή υγεία, δηλαδή:
- Πρωτεΐνες
- Υδατάνθρακες
- Λίπη
- Φυτικές ίνες
- Θερμίδες
- Νερό
Οι ποσότητες και ο συνδυασμός τους εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, αναλόγως με τις ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό. Γίνονται επίσης παρεμβάσεις αναλόγως με τις τυχόν παρενέργειες στα φάρμακα.
«Αν, λ.χ., έχουμε έναν ασθενή που δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες και έχει δυσκοιλιότητα, μπορεί να συστήσουμε συμπλήρωμα φυτικών ινών και έξτρα ενυδάτωση για να την αντιμετωπίσουμε», εξηγεί ο Dr. Almondoz.
Πάνω απ’ όλα, οι ασθενείς πρέπει να αντιληφθούν ότι ο οργανισμός τους χρειάζεται πολλή φροντίδα στην προσπάθεια που κάνει να αδυνατίσει.
«Το να τρώνε απλώς λιγότερο και το να παραλείπουν γεύματα επειδή παίρνουν φάρμακα για αδυνάτισμα, συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», καταλήγει.